Avertisment NATO: Ambițiile lui Vladimir Putin vizează nu doar Ucraina, ci și Transnistria

Publicat: 14 08. 2014, 00:29

„Sunt îngrijorat de ambițiile Rusiei, unde ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina”, a declarat Rasmussen, într-o conferință de presă cu premierul islandez, Sigundur David Gunnlaugsson.

„Noi am asistat la anexarea ilegală a Crimeei, am observat rolul Rusiei în destabilizarea situației din estul Ucrainei. De fapt, vedem că Rusia se află în spatele conflictelor înghețate și de lungă durată din Transnistria, în estul Republicii, din Abhazia și din Osetia de Sud, în Georgia”, a adăugat el.

Abhazia și Osetia de Sud sunt două teritorii separatiste proruse din Georgia, ale căror independență a fost recunoscută de Moscova. Totuși, Rusia nu a recunoscut independența Transnistriei, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

„Interesul Rusiei în aceste conflicte de lungă durată este de a împiedica o integrare euro-atlantică mai puternică a acestor țări. Moscova are ambiția de a stabili o sferă de influență rusă în vecinătatea apropiată”, a afirmat Rasmussen.

Rasmussen a reamintit că NATO a „decis în aprilie să suspende cooperarea” cu Rusia.

NATO susține Ucraina, deși această țară nu este membră a Alianței.

De asemenea, președintele Statelor Unite, Barack Obama, se va întâlni cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, în timpul summitului NATO din septembrie.