Avertisment NATO: Vedem o Rusie tot mai agresivă, care încearcă să schimbe cu forța granițele

Publicat: 02 07. 2015, 16:39

„România este un aliat foarte hotărât, NATO se bazează pe România, iar România se poate baza pe NATO. Sunteți gazda unei părți importante a sistemului de apărare antirachetă al NATO. Apreciem angajamentul continuu, contribuiți la sustinerea partenerilor și la securitatea la Marea Neagră”, a declarat Jens Stoltenberg, în conferința de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

El a mai spus că în România au fost luate „decizii dificile care au redus deficitul și au permis cresterea economică, permițând creșterea cheltuielilor pentru apărare”.

„Voi folosi România ca un exemplu pentru ceilalți aliați. România a fost capabilă să aibă o politică fiscală responsabilă și să crească bugetul apărării. E posibil”, a spus oficialul NATO.

Jens Stoltenberg a mai arătat că „este nevoie de un NATO puternic și de o solidaritate puternică”.

„Vedem o Rusie tot mai agresivă, care încearcă să schimbe cu forța granițele. Vedem creșterea extremismului și provocări care nu cunosc granițe, cum ar fi atacurile cibernetice și restricțiile de energie”, a mai spus oficialul NATO.

Iohannis: Nu am avut încă un contact cu președintele Putin

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu a avut încă un contact cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Eu personal, după cum știți, nu am avut încă un contact cu președintele Putin”, a spus șeful statului, întrebat dacă a avut discuții cu liderul de la Kremlin, de la preluarea mandatului.

De asemenea, Iohannis a precizat că România este „exact pe aceeași lungime de undă ca și Uniunea Europeană și NATO” în ceea ce privește relația cu Rusia.

„Dialogul este întotdeauna important și împreună cu partenerii atât din UE și cât și din NATO încercăm să evităm o situație în care animozitățile ar escalada în relația, sigur, cu Federația Rusă. E important de evitat ceva similar cu Războiul Rece și este, în același timp, importan de găsit căi pentru continuarea unui dialog. Aici România este exact pe aceeași lungime de undă ca și UE, ca și NATO, și astăzi cu domnul secretar general am abordat și am discutat această chestiune. În această etapă, România participă la aceste eforturi împreună cu partenerii atât din UE, cât și din NATO”, a afirmat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări privind dialogul ruso-român.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizită oficială în România, iar în cursul dimineții a fost primit la MApN de către ministrul Apărării, Mircea Dușa. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea. La finalul întâlnirii, Guvernul a transmis că Oprea a reconfirmat aprecierea României față de eforturile NATO și ale secretarului general pentru consolidarea securității Aliaților estici și pentru întărirea dimensiunii de apărare colectivă și a reiterat angajamentul României privind contribuțiile de substanță la misiunile și obiectivele Alianței Nord-Atlantice, apreciind că o Alianță puternică, unită și dotată cu resursele și voința politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea și securitatea regiunii noastre și a Europei.

Stoltenberg s-a întâlnit în luna ianuarie, la Bruxelles, cu președintele Klaus Iohannis atunci temele de discuție referindu-se la finanțarea Armatei, în condițiile evoluțiilor de securitate din regiune,la baza de la Deveselu și la prezența României în Afganistan.

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.