AVERTISMENT. România, repetentă la educaţia sexuală. Șeful CNCD: Situaţia mamelor minore este destul de gravă

Publicat: 03 06. 2020, 19:28
Actualizat: 06 04. 2021, 22:04
AVERTISMENT. România, repetentă la educaţia sexuală. Șeful CNCD: Situaţia mamelor minore este destul de gravă / Sursă Foto: Asztalos Csaba / MEDIAFAX FOTO

Preşedintele Consiliului Național pentru Combarea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, susține că situația mamelor minore din România este destul de gravă. „Ceea ce am avut până acum în şcoală şi în societate s-a dovedit a fi un faliment în a preveni naşteri în rândul minorilor”, a spus el. 

Preşedintele Consiliului Național pentru Combarea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, crede că este necesar ca educaţia sexuală să fie introdusă ca materie în şcoli.

„Ceea ce am avut până acum în şcoală şi în societate s-a dovedit a fi un faliment în a preveni naşteri în rândul minorilor. Mame minore, nu neapărat la vârsta de sub 18 ani, ci până în vârsta de 15 ani. Până în 18 ani avem mame minore care au multiple naşteri. Deci, situaţia este destul de gravă pentru că acest lucru afectează şi dreptul la educaţie, la muncă a acestor copile. (…) Numărul ridicat de avorturi, din nou, este un indicator, nu doar naşterile”, a spus Asztalos Csaba.

Conform Mediafax, șeful CNCD nu crede că participarea la aceste ore trebuie condiționată de un acord la părinților.

„Eu ce am văzut în dezbaterile publice, foarte mulţi vorbesc după ureche, nu pe studii sociologice sau statistici sau studii realizate de experţi. Nu doar la sate suntem pudici, şi nu vorbim de viaţa sexuală. Nu este o problemă doar a unui segment. (…) Este justificat ca cultele să aibă o opinie, să aibă păreri, dar eu cred că se pot găsi soluţii. Nu ştiu dacă aş lega acest drept de un consimţământ al părinţilor. Aşa o să ajungem să condiţionăm aproape fiecare materie de acordul părintelui”, a mai spus Asztalos Csaba.

Camera Deputaţilor a votat, decizional, proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări, materia urmând a se numi „educaţie sanitară”, nu sexuală și va fi predată doar cu acordul părinților. Legea, care a fost aprobată cu 269 devoturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 35 de abţineri, urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Biserica Ortodoxă Română a arătat nemulţumiri privind predarea educaţiei sexuale în şcoli.