Baconschi: „Ministrul francez de Externe și-a anulat vizita în România. IZOLAREA INTERNAȚIONALĂ e OPERA USL”. Răspunsul MAE

Publicat: 24 08. 2012, 15:03
Actualizat: 31 07. 2014, 15:05

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi susține că ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, și-a anulat vizita programată la București la începutul lunii septembrie, el opinând totodată că „adevărata izolare internațională a României abia a început” și „este opera USL”.

„După ce susținuse, din opoziție, că Traian Băsescu e izolat internațional, USL a încercat să prezinte reacțiile Occidentului față de situația pe care a generat-o de când a preluat puterea doar ca pe o formă de solidarizare a PPE cu PDL. Mă întreb atunci de ce tocmai și-a anulat vizita la București socialistul Laurent Fabius, ministrul francez de externe? Adevărata izolare internațională a României abia a început. Ea este opera USL, însă factura va fi plătită de toți românii, indiferent de ce sau dacă au votat la referendumul din 29 iulie”, afirmă Baconschi, într-un text postat vineri pe blogul său.

De asemenea, el spune că pe fondul „acestei realități negative, USL se face că plouă, deși seceta diplomatică la care au condamnat țara noastră a compromis orice recoltă geopolitică normală, suspendând capacitatea României de a-și fructifica avantajele naționale, regionale și comunitare”.

Baconschi menționează că în 2012 România a avut deja patru miniștri de externe și „a spart orice normă în materie de instabilitate politică”. „Derapajele grave de la standardele democrației funcționale ne-au singularizat negativ în lumea euro-atlantică unde ne făcusem loc atât de greu. Niciun șef de stat, de guvern sau de diplomație occidentală nu a mai venit la București în ultimele luni. Am primit în schimb, de la Bruxelles, Londra, Berlin sau Washington admonestări de o maximă severitate, avertismente, cartonașe roșii. Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția s-au pronunțat în termeni foarte critici asupra cavalcadei de abuzuri prin care USL a încercat să confiște, în folos partizan, instituțiile statului de drept”, acuză Baconschi.

El mai arată că „liderii actuali ai USL au atacat grosolan mari puteri prietene – precum Germania sau SUA – și au prezentat reacțiile lor drept ingerințe nepermise în «treburile noastre interne»”.

Fostul ministru de Externe al USL Andrei Marga declara, în 23 iulie, că omologul francez, Laurent Fabius, a confirmat alături de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, că va onora invitația adresată de a participa la Reuniunea anuală a diplomației române programată a se desfășura la București pe 3-5 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, actualul șef al diplomației Titus Corlățean a avut joi cu Laurent Fabius o convorbire telefonică pe tema proiectelor de incluziune socială a romilor, ocazie cu care „cei doi demnitari au stabilit, în principiu, realizarea unei întâlniri în marja reuniunii Gymnich a miniștrilor de externe din țările UE, care se va desfășura la Paphos, în Cipru, în perioada 7-8 septembrie”.

 

MAE: Vizita lui Fabius a fost amânată din rațiuni obiective; fusese convenită doar de principiu

Ministerul Afacerilor Externe informează că șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a anunțat încă din 3 august că nu poate fi prezent în 3 septembrie la București, fiind amânată astfel vizita pe care o convenise de principiu cu fostul ministru Andrei Marga.

„La data de 3 august 2012, MAE francez a anunțat MAE român că ministrul Laurent Fabius nu mai poate fi prezent la data de 3 septembrie 2012 la București, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), având în vedere un alt angajament pe care ministrul francez îl are în plan extern, astfel că vizita a fost amânată din rațiuni obiective. (…) Totodată, precizăm că nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului francez la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu”, se arată într-o precizare a MAE transmisă vineri, la solicitarea MEDIAFAX.