BAREM EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 ROMÂNĂ. Cum se punctează subiectele la limba și literatura română

Publicat: 26 06. 2013, 14:48
Actualizat: 09 07. 2013, 14:36

BAREM EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 ROMÂNĂ. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a  participă începând de marți, 25 iunie, la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2013. Gândul vă prezintă în exclusivitate baremul după care vor fi evaluate lucrările elevilor care susțin proba de LIMBA ROMÂNĂ, imediat ce acesta va fi disponibil și va putea fi publicat.

EDU.RO a publicat la ora 15:00 BAREMUL la ROMÂNĂ la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2013.

La subiectul 1, pentru cerințele de la textul din Alexandru Vlahuță – „Din durerile lumii”, elevii erau punctați cu 42 de puncte.

Dacă găseau antonime pentru toate cele trei cuvinte, elevii primeau câte două puncte pentru fiecare antonim în parte. Astfel, sărac-bogat, mari – mici, bucurie – tristețe.

Explicarea rolului virgulei este punctată  în barem cu 6 puncte.Dacă menționează două trăsături ale personajului  și dădeau exemple adecvate atunci elevii primesc 6 puncte.

La cea de-a treia cerință, unde au avut de transcris din text a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acțiunea, elevii primesc 4 puncte.

Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidențieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat. Pentru această compunere, baremul prevede acordarea a câte două puncte pentru numirea oricăror două mijloace de caracterizare a personajului ales, alte patru puncte primeau pentru ilustrarea oricăror două trăsături ale personajului, cu exemple adecvate. Pentru claritarea și coerența idelor, elevii primesc alte două puncte, iar pentru respectarea limitelor de spațiu 2 puncte.

Pentru cel de-al doilea subiect, pentru prima cerință privind formularea corectă a celor două enunțuricerute  elevii primesc 4 puncte. Pentru menționarea corectă a valorii morfologice- poartă-verb predicativ, îl pronume personal, conversațiile-substantiv comun, nostru- adjectiv pronominal posesiv- se primesc 4 puncte, câte un punct pentru fiecare parte de vorbire.

Pentru precizarea felului subordonatei din fraza dată la punctul 5 al celui de-al doilea subiect elevii primeau două puncte dacă găseau că propoziția subordonată e atributivă.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. TOTUL despre examen. Calendar, subiecte, rezultate. UPDATE

BAREMUL la ROMÂNĂ la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2013:

Gândul vă oferă în timp real toate informațiile despre EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 – calendar, subiecte și REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2013.

Anul acesta examenul se desfășoară după aceleași reguli ca și în anii trecuți, iar durata fiecărei probe este de 120 de minute. Subiectele de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 sunt elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare.

Baremul afișat pe EDU.ro de Ministerul Educației arată că cele două subiecte pe care le vor primi elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de limba română vor fi notate cu 42, respectiv 36 de puncte.  Pentru redactare elevii vor primii 12 puncte, iar din oficiu li vor da un 10 puncte

Regulile concursului  arată că se punctează oricare alte formulări sau modalități de rezolvare corectă a cerințelor.

De asemenea, evaluatorii nu vor avea punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit prin barem și nu se acordă nici fracțiuni de punct. Elevii vor primi 10 puncte din oficiu.

Nota finală primită de elevi  se calculează prin împărțirea la 10 a punctajului total acordat pentru lucrare.

Calendar EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 pentru absolvenții de clasa a VIII-a:

14 iunie             Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

17-19 iunie        Înscrierea la Evaluarea Națională

25 iunie             Limba și literatura româna – proba scrisă

26 iunie             Limba și literatura maternă – proba scrisa

27 iunie             Matematica – proba scrisa

29 iunie             Afișarea rezultatelor (pâna la ora 16)

29 iunie             Depunerea contestațiilor (orele 16 – 20)

30 iunie – 2 iulie   Rezolvarea contestațiilor

3 iulie                Afișarea rezultatelor finale după contestații

Aici va fi publicat în timp util varianta corectă de barem evaluare națională din 2013 română.