Băsescu, cercetat pentru spălare de bani

Publicat: 20 04. 2016, 10:35

O plângere în acest sens a fost făcută la Parchet în 2012, pe vremea când acesta era condus de Codruta Kovesi, însă dosarul a fost închis. Acesta a fost redeschis în 2015 de fostul procuror general Tiberiu Nițu, după încheierea mandatului la Cotroceni al lui Traian Băsescu.

În 2012, Grupul de Investigații Politice(GIP), al lui Mugur Ciuvică, a făcut o plângere la la Parchet pe numele lui Traian Băsescu, reclamând spălarea de bani. Potrivit GIP, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa, de 3.700de metri pătrați, cu 1,48 miliarde de lei vechi. În aceeași perioadă, Costel Cășuneanu a achiziționat, de la același proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot în Băneasa, pentru care a achitat însă 4,9 miliarde de lei vechi. Peste doi ani, Traian Băsescu i-a vândut terenul cumnatei lui Costel Cășuneanu, Gabriela Blaj, primind în schimb, 361.540 de dolari, adică aproximativ 12 miliarde de lei. În acest fel, fostul președintele  a încercat să justifice, la acea vreme, achiziționarea vilei din Otopeni, pe care ulterior i-a donat-o fiicei sale, Ioana. Băsescu a cumpărat casa din Otopeni la o săptămână de la tranzacția cu Cășuneanu, cu 280.000 de dolari, însă nu a plătit-o cu banii primiți de la omul de afaceri.

La doi ani după ce a cumpărat terenul de la Traian Băsescu, mai exact în 2006, Gabriela Blaj i-a vândut cei 3.700 de metri pătrați lui Costel Cășuneanu, pentru 361.540 de dolari, adică aceeași sumă pe care o primise de la șeful statului. Peste un alt an, Cășuneanu a unit cele două parcele, pe care le-a vândut apoi unui dezvoltator imobiliar contra a 8 milioane de euro.

Băsescu: Imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în fața procurorului de caz

Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că deocamdată nu a fost citat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) în dosarul în care a fost pus sub acuzare pentru spălare de bani și în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în 2012, fiind redeschis în 2015.

”Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziția unui teren și a unei case în anii 2000 și respectiv 2002, urmare a unei reclamații făcută de domnul Ciuvică. Pentru corectă informare aduc la cunoștință că în același dosar, prin REZOLUȚIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în fața procurorului de caz”, a scris fostul șef de stat pe Facebook.