Bazarul din Suceava, unde sunt circa 1.800 de comercianți, închis pentru că nu respectă normele PSI

Publicat: 09 11. 2015, 17:06
Actualizat: 09 11. 2015, 17:45

Șeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a declarat că activitatea din Bazarul din Suceava a fost suspendată după controlul de luni dimineața și că bazarul va fi redeschis după ce vor fi respectate normele impuse.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu este o surpriză, menționând că i-a atenționat pe comercianți că se va ajunge în această situație.

Lungu a spus că ISU Suceava a impus Primăriei să soluționeze mai multe probleme, principala fiind legată de asigurarea căilor de acces pentru mașinile de pompieri și funcționarea hidranților.

Totodată, trebuie să fie făcute mai multe exerciții de intervenție la incendiu și folosirea hidranților, refacerea unor instalații electrice care sunt improvizate, dar și delimitarea bazarului municipalității de partea privată a bazarului.

Primarul a spus că măsurile imediate impuse de ISU ar urma să fie puse în aplicare în cel mai scurt timp.

El a explicat că aproximativ 150-200 de chioșcuri ar urma să fie mutate și că speră că proprietarii lor vor înțelege această situație și vor accepta mutarea, menționând că o parte dintre ei și-au exprimat deja acordul.

Lungu a menționat că în bazar sunt în prezent circa 1.800 de comercianți.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, miercuri, într-o conferință de presă, că, în cazul respectării normelor de intervenție și stingere a incendiilor, „o problemă mare” este legată de bazarul din municipiu, care nu are autorizație din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava avertiza că există riscul închiderii acestui centru comercial.

Întrebat de ce nu s-au făcut aceste investiții ținând cont că s-au executat lucrări de modernizare de trei milioane de euro, primarul spunea că își asumă responsabilitatea și că proiectul inițial nu prevedea și închiderea respectivelor hale, ci doar realizarea unui nou acoperiș, dar pe parcurs s-a decis și montarea de pereți.

Totodată, primarul și-a asumat și încheierea de contracte cu proprietarii de chioșcuri care sunt amplasate pe aleile de acces pentru pompieri. „Eu nu fug de responsabilitate și ne asumăm contractele făcute pe aleile de acces ale mașinilor pompierilor. (…) Primăria a făcut contractele. Asta e”, spunea Lungu.

El mai spunea că aceia care dețin chioșcuri în zona ce va trebui eliberată pentru înființarea căilor de acces pentru pompieri vor fi relocați în partea din spate a bazarului. „Nu îi scoatem din bazar. Noi avem spațiu să îi relocăm în partea din spate”, spunea primarul.

Reprezentanții ISU Suceava solicită, de anul trecut, mutarea chioșcurilor din bazar pentru asigurarea traseelor mașinilor de pompieri în cazul unor situații de urgență.

În ianuarie 2009, un puternic incendiu a afectat zeci de chioșcuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Fălticeni, Rădăuți și Siret.