BBC | La ce să se aștepte OMENIREA în urma întâlnirii dintre Putin și Xi, președintele Chinei

BBC | La ce să se aștepte OMENIREA în urma întâlnirii dintre Putin și Xi, președintele Chinei
Sursă Foto - Profimedia
Publicat: 20/03/2023, 10:11

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va merge astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Vizita de două zile este prima a liderului chinez în Rusia, de la începerea conflictului şi vine în contextul în care China se oferă să medieze pacea în Ucraina.

Ţările occidentale sunt îngrijorate însă că această călătorie înseamnă de fapt mai mult sprijin oferit de Beijing pentru Rusia.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA a confirmat că Biden nu va discuta telefonic cu Xi pentru moment.

Xi Jinping și Vladimir Putin vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej ”un număr de documente bilaterale importante”.

China și Rusia au încheiat un parteneriat ”nelimitat” anul trecut în februarie, când Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni ca Rusia să invadeze Ucraina.

Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping, în ajunul vizitei sale în Rusia, informează AFP.

„Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice”, a declarat Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului.

Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este „superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Astfel, Steve Rosenberg, editor BBC și corespondentul chinez, Stephen McDonell s-au gândit la dialogul care va exista astăzi între cei doi.

„Imaginează-ți că esti Vladimir Putin. Ai început un război care nu a mers conform planului, ești din cap până în picioare sancționat, iar acum, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele tău. În aceste momente ai nevoie de un prieten. Atunci intervine Xi Jinping”, spune Steve.

Președintele Xi l-a numit odată pe președintele Putin „cel mai bun prieten al său”, iar cei doi au multe în comun, amândoi sunt lideri și îmbrățișează ideea unei lumi lipsite de dominația SUA.

„La Moscova se așteaptă să semneze un acord privind „aprofundarea parteneriatului cuprinzător” între cele două țări.

Vizita de stat a președintelui chinez este un semn clar de sprijin pentru Rusia – și pentru președintele acesteia – într-un moment în care Kremlinul este supus unei presiuni internaționale intense. Și relația Rusiei cu China este fundamentală pentru a rezista la asta”, mai detaliază acesta.

„Putin își construiește propriul bloc. Nu mai are încredere în Occident și nu va mai avea niciodată încredere”, crede jurnalistul Dmitri Muratov, fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

„Așadar, Putin caută aliați și încearcă să facă din Rusia parte dintr-o fortăreață comună cu China, precum și cu India, unele părți din America Latină și Africa. Putin își construiește lumea anti-occidentală”, continuă Steve.

„Pentru a contracara sancțiunile occidentale și pentru a susține economia rusă, Rusia a stimulat comerțul cu China, în primul rând în sectorul energetic. Așteptați-vă ca conductele de petrol, gaze și energie să fie pe ordinea de zi la discuțiile Putin-Xi.

Oficial, vizita lui Xi Jinping în Rusia este de a promova legăturile bilaterale între doi vecini și cu siguranță aceste guverne devin din ce în ce mai strânse.

După ce Xi sosește la Moscova, el și omologul său rus ar putea vorbi despre alte lucruri, dar toată atenția se va concentra asupra crizei din Ucraina”, detaliază Steve Rosenberg.

Discuția se poate îndrepta în mai multe sensuri

Deci, jurnaliștii consideră că discuția poate merge în trei sensuri.

„1. E timpul ca Putin să se gândească să se retragă.

2. Undă verde pentru a continua sau chiar a face mai multe eforturi pentru cucerirea Ucrainei.

3. Niciun răspuns care să îl ajute pe Vladimir Putin.

China vine din spatele intermedierii unui acord prin care Iranul și Arabia Saudită au restabilit relațiile diplomatice.

Primul sens, dacă presupune ca Beijingul să poată revendica din nou mantaua de pacificator global în urma acordului Iran-Arabia Saudită, aceasta ar fi o ”pană” pentru Xi.

Cel mai sumbru sens este numărul doi, unde există o legătură prin care războiul Rusiei cu Ucraina joacă un rol în strategia geopolitică a Beijingului.

Kremlinul preia Occidentul, consumă resursele NATO și, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult testează apetitul publicului occidental pentru încă mai multe conflicte dacă Armata Populară de Eliberare ar trebui să ia Taiwanul cu forța.

Sau calculul de la Beijing ar putea fi că, cu cât războiul continuă, cu atât mai puțini oameni vor dori să se implice într-un altul”, explică jurnaliștii americani, potrivit BBC.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte