Bilanțul fenomenelor meteo extreme din acest weekend: doi morți, mai multe cartiere inundate și localități rămase fără apă potabilă

Publicat: 20 05. 2012, 16:35
Actualizat: 20 05. 2012, 18:49

Meteorologii au emis, sâmbătă dimineață, o avertizare cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabilă până duminică la ora 21.00, în București și în 19 județe din jumătatea de est a țării, informează Mediafax.

În urma fenomenelor meteorologice, sâmbătă au avut loc mai multe incidente.

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a murit, iar un altul de 67 de ani a fost transportat la spital cu arsuri pe 30 la sută din suprafața corpului, după ce au fost loviți de un fulger în timp ce se aflau cu animalele pe izlazul localitatii ialomițene Maia.

În Prahova, un copil dispărut în orașul Vălenii de Munte a fost găsit mort, polițiștii mergând pe ipoteza că fetița, în vârstă de cinci ani, s-a înecat după ce a fost luată de o viitură formată pe un pârâu din localitate.

Mai multe cartiere din municipiul Constanța au fost inundate în urma unei ploi torețiale care a căzut timp de aproximativ două ore, iar circulația pe trei drumuri județene a fost restricționată din cauza șuvoaielor de apă adunate pe carosabil.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, cea mai mare cantitate de precipitații din județ, de 55 l/mp, a căzut după orele prânzului în municipiul Constanța, astfel că mai multe cartiere și străzi ale orașului au fost inundate.

La intrarea în stațiunea Mamaia vântul puternic a dărâmat doi copaci care au antrenat în cădere și un stâlp de tensiune, dar fără să provoace alte pagube materiale.

La ora transmiterii acestei știri, în municipiul și în județul Constanța nu se mai înregistrează probleme deosebite din cauza ploii, dar mai multe localități nu au apă potabilă în urma unei avarii. Este vorba despre Năvodari, Corbu, Lumina și Ovidiu și de zona industrială Midia, unde RAJA estimează că furnizarea apei va fi reluată abia duminică seară.

Conducta care alimentează aceste localități a cedat în câmp, iar din cauza ploilor torențiale toată zona este o adevărată mlaștină, utilajele neputând practic să înainteze. În prezent se lucrează cu mai multe vidanje pentru a degaja terenul de noroiul format, pentru ca utilajele de intervenție să poată ajunge la locul avariei.