Biserică ortodoxă românească, transformată în moschee în Italia / Musulmanii au câștigat spațiul la licitație

Biserică ortodoxă românească, transformată în moschee în Italia / Musulmanii au câștigat spațiul la licitație
Biserică ortodoxă românească, transformată în moschee în Italia / Musulmanii au câștigat spațiul la licitație / Foto: Corriere della Sera
Publicat: 19/10/2020, 10:48

Biserica ortodoxă română din Bergamo va deveni moschee! Spațiul unde se țin slujbele a fost scos la licitație, iar musulmanii l-au câștigat pentru suma de 400.000 de euro.

Spațiul în care activează BOR din Bergamo a fost scos la licitație încă din 25 octombrie 2018, iar musulmanii au câștigat-o, oferind 418.700 euro, scrie adevărul.ro.

Au trecut doi ani și românii continuă să folosească locul, deși acordul de comodat gratuit a expirat în 30 iunie 2019.

„Suntem încă aici, nu știm nimic…”

„Suntem încă aici, nu ştim nimic, a spus Gheorghe Velescu, parohul parohiei „Sfântul Apostol Toma”, pentru Corriere della Sera, care a urmărit șirul poveștii.

Italienii scriu că românii ocupă ilegal spațiul, deși a trecut atât de mult timp și câștigătorii licitației nu au luat măsuri contra lor.

Musulmanii au venit chiar și cu o ofertă, dar românii, care folosesc clădirea din 2015, au respins-o, supărați că au pierdut licitația.

„Vom menţine locul de cult. Pentru noi nu e nicio problemă să dăm fraţilor noştri creştini aceste spaţii, atunci când vor face cerere pentru slujbele lor, dar, sigur, în momente diferite de ale slujbelor noastre”, a declarat Imad El Joulani, liderul Consiliului Asociației Musulmanilor din Bergamo.

„Aceasta era biserica noastră”

Gheorghe Velescu nu a fost însă mulțumit de răspuns: . „Avem nevoie de localuri adecvate pentru familiile noastre şi copiii noştri, aceasta era biserica noastră, fraţii nu se comportă aşa”, a spus el.

Autoritățile din Bergamo au propus parohiei române alte locuri pentru construcția bisericii, toate propunerile fiind refuzate.

Românii încearcă să amâne o înțelegere cu musulmanii. Asociația Musulmană nu a cerut însă până acum ca românii să părăsească incinta. De asemenea, ei ar fi dispuși să le vândă românilor biserica, dacă autoritățile italiene le oferă musulmanilor un loc de moschee.

„Înainte de apel, dacă va exista cu adevărat, ar putea fi încercată şi o conciliere între musulmani şi regiune. Dar chiar şi încercarea de a ajunge la un acord în această primă fază a procesului a eşuat. Sentinţa instanţei din Bergamo spune că nu s-a ajuns la reconciliere deoarece Regiunea Lombardia nu s-a pus la dispoziţie pentru a oferi o proprietate diferită şi alternativă Asociaţiei Musulmane”, mai notează sursa citată.

Imad El Joulani, achitat într-un scandal cu donații generoase

Pe de altă parte, un tribunal din Bergamo l-a achitat pe Imad El Joulani, 59 de ani, cardiolog iordanian, fost lider al Centrului Cultural Islamic din via Cenisio, Bergamo, acum președintele Comunității Islamice din Bergamo.

Bărbatul a fost trimis în judecată în iunie 2015 după ce a obținut o donație generoasă de 5 milioane de euro de la o fundație de caritate din Qatar, în numele Centrului Cultural Islamic, propunând în mod fals crearea unei noi moschei, ar fi înființat o altă asociație, Comunitatea Islamciă din Bergamo și ar fi cumpărat terenuri pe banii din Qatar.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Mariana GÂJU REZOLVĂ treburile ca MAFIOȚII, pe ÎNTUNERIC, fără MARTORI!
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
LOVITURA SUPREMĂ pentru toţi românii vaccinaţi cu PFIZER! Răsturnare totală de situaţie
S-a spulberat basmul! Irina Tănase trăia în teroare? Apropiații celor doi fac declarații explozive
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan