Bucureștenii ar putea avea căldură în calorifere începând de duminică

Publicat: 25 10. 2014, 19:33

„În data de 26.10.2014, ora 6.00, se vor întruni condițiile pentru furnizarea încălzirii, conform legislației în vigoare, respectiv 3 zile consecutiv cu temperaturi medii sub 10 grade Celsius în intervalul orar 18.00 – 6.00”, arată Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), într-un comunicat de presă transmis sâmbătă agenției MEDIAFAX.

RADET București a făcut, de miercuri până sâmbătă, probe în sistemul de încălzire, înainte de furnizarea permanentă a căldurii în sezonul rece 2014 – 2015.

De la CET Progresu, din cauze interne, furnizarea agentului termic, în perioada de probe, s-a făcut la temperaturi și presiuni mai scăzute. Din acest motiv, în Sectorul 4 – zonele Luică, Brâncoveanu, Giurgiului, Pieptănari, Alexandru Obregia și Oltenița, precum și în Sectorul 5 – zonele Ferentari, Calea Rahovei, Chirigiu și Sebastian, temperatura a fost redusă atât la încălzire, cât și la apă caldă.

RADET a precizat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții CET Progresu, problemele s-au rezolvat și, începând de sâmbătă, ora 17.00, încălzirea și apa caldă vor fi la temperaturile corespunzătoare.

De asemenea, în perioada probelor, au fost puncte termice la care funționarea s-a făcut alternativ, ziua fiind furnizată apă caldă și după ora 23.00, încălzire. Această situație a fost înregistrată la 11 puncte termice din zona Colentina, la 14 puncte termice din zona Rahova și la un punct termic din zona Pantelimon.

Alte probleme legate de furnizarea încălzirii au fost generate de avarii pe circuitul secundar, în Sectorul 1, zona Cocărăscu și în Sectorul 3, zonele Jean Steriadi și Decebal, a precizat sursa citată.

„Lipsa încălzirii, la unele blocuri sau scări de bloc, este generată de faptul că unele asociații de proprietari nu și-au deschis vanele de la subsol din diferite motive (lucrări interioare) sau datorită solicitării ca furnizarea căldurii să se facă la o dată ulterioară, precum și din alte motive interne ale acestora”, potrivit RADET.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 425/1994, modificată prin HG 168/2000, „începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 – 06.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici”.

Asociațiile de proprietari care nu doresc să beneficieze momentan de încălzire, pot să limiteze sau să refuze serviciul închizând vanele, după ce anunță RADET.

Debranșarea instalațiilor interioare de încălzire și de apă caldă ale clienților dintr-un condominiu (proprietate imobiliară din care unele părți sunt proprietăți individuale, reprezentate de apartamente sau alte spații, iar restul, din părți aflate în proprietate comună) nu poate fi efectuată în timpul sezonului de încălzire, a precizat RADET, citând articolul 30, alineatul 4, din Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică.

Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor București a amendat recent RADET cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea clauzelor contractuale, după ce bucureștenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând.

ANPC preciza că la 9 octombrie, ca urmare a numeroaselor reclamații primite de la asociațiile de proprietari, a dispus un control „pentru verificarea respectării drepturilor consumatorilor la furnizorul de apa caldă RADET”.

„În urma controlului, s-a dispus ca RADET să acorde diminuările (la facturile de apă caldă – n.r.) conform prevederilor art. 7, alin. 3, lit. a din contractul încheiat tuturor asociațiilor de proprietari afectați”, preciza sursa citată.

RADET anunțase anterior că vor avea facturile diminuate bucureștenii din sectoarele 2, 3 și 4, care au fost afectați de lipsa apei calde.

Lipsa apei calde în cele trei sectoare a fost urmarea datoriilor pe lanțul RADET-Elcen-Distrigaz. Astfel, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.