Bucureștenii care s-au vindecat de COVID-19 vor primi o mie de euro din partea PMB dacă donează plasmă

Publicat: 13 08. 2020, 12:54
Actualizat: 13 08. 2020, 13:02
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Propunerea privind acordarea stimulentului pentru persoanele vindecate de COVID-19 și care donează plasmă pentru pacienții infectați a fost aprobată în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București.

Astfel, donatorii de plasmă pentru bolnavii de COVID-19 vor primi tichete în valoare de 1.000 de euro, informează MEDIAFAX.

Decizia a fost luată cu 33 de voturi „pentru” , cinci „împotrivă” şi şapte abţineri.

„Noi nu venim să spunem că vom oferi doar circa o mie de euro în tichete de masă celor care vor dona. Noi venim şi spunem că îi vom convinge pe calea dialogului, a responsabilităţii, explicând cât de important e să ajute şi alte persoane aflate în dificultate. Binenţeles, ca şi în alte state europene, vom acorda şi un stimulent financiar. Nu e vorba de bani cash, e vorba de un stimulent în tichete de masă prin care donatorul îşi poate achiziţiona alimente pentru a avea o masă mai bogată pentrui revenirea organismului, medicamente şi alte întăritoare pentru organism”, a declarat la începutul şedinţei CGMB, primarul general, Gabriela Firea.

Primarul general a ținut să precizeze, marți, că intenția Primăriei Generale este aceea de a-i convinge pe bucureșteni să doneze prin discuții, întâlniri și argumente de ordin umanitar.

„Soluție salvatoare la două zile distanță! Pacienții cu forme grave de COVID-19 au nevoie urgență de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30.000 de pacienți trecuți prin infecția SARS-Cov-2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile. Toate țările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieți. S-au creat, deja, programe naționale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu există un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătății că pacienții vindecați nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30.000 vindecați)”, spunea marți primarul general.

Gabriela Firea: Suntem într-o pandemie, trebuie să facem excepții

Deși legea privind donarea nu prevede stimulente financiare, primarul Gabriela Firea argumentează că este nevoie de o excepție, dat fiind faptul că România se află în plină pandemie.

„Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege, pentru a salva cât mai multe vieți! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecției COVID-19”, a spus Gabriela Firea.