Bucureștiul „mai sigur” decât Berlinul, Parisul sau Bruxellesul. Meleșcanu cere Germaniei să susțină aderarea României la Schengen

Publicat: 14 03. 2019, 16:23
Actualizat: 25 03. 2019, 20:28

„Ne-ar fi de ajutor dacă Germania ar susține activ aderarea României la Spațiul Schengen. Ne-am bucura”, declară Teodor Meleșcanu într-un interviu acordat publicației germane Die Welt.

Ministrul român de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a României în Spațiul Schengen în mod etapizat. „Inițial, ar fi eliminate controalele vamale în aeroporturi, iar în a doua etapă la punctele vamale instalate pe șosele și autostrăzi. Ar fi mai bine decât nimic”, a subliniat Meleșcanu.

România este conectată deja la sistemul de schimb de informații pentru Spațiul Schengen. „În plus, utilizăm tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoaștere facială și a pașapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal în România, care nu se comportă adecvat sau care fac propagandă pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din țara noastră în 24 de ore”, a explicat Meleșcanu, apreciind că în România „se trăiește mai sigur decât în Berlin, Paris ori Bruxelles”.

Întrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea României la Schengen, Meleșcanu a răspuns: „Prin sistemele tehnologice avansate de protejare a frontierelor, putem contribui la securitatea Europei și vom asigura astfel controlul total asupra frontierelor UE în zona de sud-est”.

Parlamentul European a aprobat anul trecut o rezoluție prin care se cerea admiterea fără întârziere a României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Cine va lua decizia finală

Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două României la spațiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniștrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a exprimat speranța că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii.