Ca să scape de „băieții deștepți” din transporturi, guvernul Ponta 3 a ajuns la Ciolan

Publicat: 10 03. 2014, 22:21
Actualizat: 02 07. 2016, 16:10

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat, luni, că a semnat contractul de livrare a 600 de microbuze școlare, după ce Ministerul Dezvoltării a câștigat în instanță contestațiile la licitație, premierul Victor Ponta precizând că va aloca fondurile necesare pentru achiziția a încă 400.

Gândul a scris că firma care a câștigat acest contract este o asociere între Union Motors Car Sales, dealer Opel în România, și IAC Management, o firmă de consultanță deținută de omul de afaceri Daniel Ciolan. Licitația a fost contestată de Rădăcini Motors, însă plângerea a fost respinsă de Consiliul Național al Contestațiilor.

Fost reprezentant al unui producător polonez de autobuze, dar și dealer al unui producător de incineratoare, Daniel Ciolan conduce o firmă de familie al cărei domeniu de activitate îl reprezintă consultanța pentru afaceri și management și care figurează în evidențele Finanțelor din 2012 cu 8 angajați și o cifră de afaceri de 940.000 de lei.

Asociatul său, Union Motors, face comerț cu autovehicule și autoturisme ușoare, are 78 de angajați și alte trei firme în spate. Compania a fost acuzată de principalul concurent în afacerea „Microbuzul”, Rădăcini Motors, că și-a arogat „prin fraudă” statutul de IMM, plătind astfel doar jumătate din garanția de participare la licitație.

„Azi am semnat contractul de livrare pentru 600 de mincrobuze școlare. Procedura a fost demarată în septembrie 2013, au fost contestații la CNSC, am câștigat, au fost contestații și la instanță, am câștigat definitv și irevocabil. Azi am semnat contractul”, a precizat Dragnea, într-o conferință de presă susținută în comun cu premierul Victor Ponta la sediul MDRAP.

El a precizat că din iunie va începe livrarea de microbuze, minimum 40 pe zi.

Dragnea a precizat că microbuzele vor fi repartizate în județe prin ordin comun semnat de ministrul Dezvoltării și de ministrul Educației.

Vicepremierul a spus că necesarul estimat anul trecut pentru a acoperi toate solicitările din teritoriu este de 1.000 de microbuze și i-a solicitat premierului să aloce fonduri pentru achiziția a încă 400.

Dragnea a precizat că microbuzele vor trece la primării și primăriile, care vor angaja și șoferi, le vor pune la dispoziția școlilor.

Ponta: O parte din bani provin din certificate verzi de emisii de carbon

„Din fondurile care revin bugetului de stat din valorificarea cerificatelor de emisie de carbon aveam dreptul să le folosim pentru achiziția de microbuze nepoluante. 600 sunt achiziționate acum, și, da, sunt sensibil la solicitările celor doi miniștri (Dragnea și Costoiu, n.r.) și evident că putem să alocăm în perioada imediat următoare din aceeași reusursă fondurile pentru încă 400 de microbuze în așa fel încât să rezolvăm în mare parte solicitările venite din teritoriu”, a spus Victor Ponta.

Premierul a apreciat că această achiziție va strica „afacerile” transportatorilor care solicitau statului, ca decont, acoperirea unor tarife foarte ridicate pentru transportul elevilor.

„Nu doar că aveam problema transportului copiilor, dar aveam și problema băieților deștepți din transporturi, cei care puneau prețuri pe kilometru mai mari decât taximetriștii din Paris și, după aceea, constatam că nu avem bani să decontăm copiilor abonamentele”, a spus Ponta.

În septembrie 2013, MDRAP a demarat procedura de achiziție a 600 de microbuze școlare pentru unitățile de învățământ preșcolar. Licitația electronică a fost finalizată pe 10 ianuarie 2014, iar contestațiile la CNSC și Curtea de Apel au fost finalizate pe 6 martie 2014, ambele instanțe decizând în favoarea MDRAP.

Valoarea contractului este de 72.316.800 de lei cu TVA, iar valoarea unui microbuz este de 120.528 lei cu TVA (26.784 Euro).