Cadoul adus de ambasadorul Rusiei tinerei lovite de un diplomat rus pe trecerea de pietoni

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malghinov, a vizitat-o, miercuri, la spital, pe tânăra accidentată de un diplomat rus pe o trecere de pietoni în Capitală, ducându-i flori și un ursuleț de pluș pe care fata l-a strâns în brațe, deși nu știa cu cine stă de vorbă, potrivit ambasadorului.

Malghinov s-a deplasat, miercuri, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, pentru a o vizita pe studenta de 19 ani care a fost accidentată pe o trecere de pietoni de o mașină a ambasadei.

La ieșirea din spital, ambasadorul le-a declarat jurnaliștilor că, deși fata nu știa cu cine stă de vorbă, s-a bucurat de ursulețul primit și l-a strâns în brațe.

Totodată, ambasadorul i-a rugat pe medici să îi transmită periodic informări în legătură cu evoluția stării de sănătate a pacientei.

Malghinov a precizat că o va ajuta pe tânără, dar și pe familia ei, cu tot ce va fi nevoie, inclusiv financiar.

Directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, a declarat, la rândul său, că starea de sănătate a studentei este ușor ameliorată, dar ar putea rămâne cu sechele de vorbire și memorie și cu dureri de cap.

Gorgan a mai precizat că fata este confuză și nu își amintește nimic despre accident. De săptămâna viitoare, ea ar putea începe procesul de recuperare, a mai spus medicul.

Reprezentanții spitalului au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tânăra este în continuare în comă, însă starea ei este în ușoară ameliorare. „Este într-o comă ceva mai superficială. Respiră cu mască de oxigen, rămâne sub tratament și supraveghere continuă”, au spus reprezentanții spitalului.

Un secretar din Ambasada Rusiei, aflat la volan într-o mașină a instituției, a accidentat-o, pe 21 octombrie, pe studenta de 19 ani, pe o trecere de pietoni, la Bulevardului Camil Ressu cu Strada Ilioara.

În urma impactului, tânăra a fost rănită grav, fiind internată la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni.

La momentul accidentului, șoferul a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum și prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea diplomatică de care beneficiază.

Procurorii au trimis la Judecătoria Sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat-o grav pe studentă pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia.

Polițiștii Brigăzii Rutiere au trimis dosarul procurorilor Parchetului Sectorului 3, care l-au trimis la rândul lor la Judecătoria Sectorului 3, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia pentru vătămare corporală din culpă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Ministerul român de Externe analizează posibilitatea de a solicita ridicarea imunității diplomatului rus care a accidentat o tânără în București, ambasadorul rus urmând să fie convocat la minister, a declarat ministrul de resort, Titus Corlățean.

„Transmitem așteptarea ca legea să își spună cuvântul și responsabilitatea în fața unei curți de justiție să se materializeze. Suntem într-un proces de reflecție internă, care nu e simplu în raport de practica internațională în materie de privilegii și imunități, cu privire la poziționarea noastră față de posibilitatea solicitării ridicării imunității diplomatului respectiv”, a spus Corlățean.

El a arătat că, din informațiile părții române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident și a apreciat că acesta ar fi trebuit totuși să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.

Ministrul a mai arătat că este necesară o discuție cât mai curând cu ambasadorul Federației Ruse la București, chiar dacă între minister și ambasadă a existat o corespondență pe această temă.

Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlățean, trebuie să ia toate măsurile permise de convențiile internaționale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federației Ruse constituie o infracțiune.

Potrivit unor surse din Poliție, în 2008, intersecția Bulevardului Camil Ressu cu Strada Ilioara a fost declarat „punct negru”, adică zonă de risc rutier ridicat, și s-a făcut, în acest sens, o sesizare către Administrația Străzilor din cadrul municipalității.

În 2009, în intersecția respectivă s-au făcut îmbunătățiri și s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică și benzi rezonatoare. Chiar și în aceste condiții, anul acesta, în luna mai, acolo a mai avut loc un accident grav, în urma căruia, o tânără de 23 de ani a murit.