Când a fost văzut ultima oară rechinul din zona litoralului românesc. „Câinele de mare”, pe cale de dispariţie

Publicat: 13 07. 2022, 14:31
Rechini / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

În timp ce ne uităm cu îngrijoare spre plajele din Egipt şi Grecia, oamenii de știință atrag atenţia că ne confruntăm cu dispariţia rechinului din Marea Neagră.

Unica specie de rechin care trăiește în Marea Neagră – squalus acanthias sau „câinele de mare”, cum este cunoscut, trăiește doar în adâncuri și rar depăsește 1,5 metri- masculii şi 1,7 metri – femelele. Au între 6 și 14 kilograme. Dintre toți rechinii, „câinele de mare” este cel mai fricos, iar în apele românești ale Mării Negre nu au fost raportate atacuri ale lui asupra oamenilor.

„Câinele de mare” a fost pescuit intens, mai ales în perioada de dinainte de Revoluție, carnea sa apreciată în restaurante.

La ultima monitorizare făcută între 1981 și 1991, populația de rechini din Marea Neagră era în scădere cu 60%. Declinul a continuat în anii următori, astfel încât de curând s-au impus restricții la capturarea „câinelui de mare”.

Specialiștii care studiază viața din adâncuri se tem că specia ar fi pe cale de dispariție.

Pescarii românii spun că nu au mai prins rechin în Marea Neagră, de cel puțin trei ani.

Ultima oară a fost văzut acum cinci ani, când scufundătorul Dragoș Popescu l-a fotografiat la cinci kilometri și jumătate în larg, în apropiere de epava din staţiunea Costineşti. Cu doi ani înainte, un pui de rechin ajunsese pe plaja din Mamaia, notează ştirileprotv.ro.