Carmen Dan critică dezinteresul pentru aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență: Doar 100 de oameni au descărcat-o

Publicat: 18 09. 2017, 11:02
Actualizat: 26 03. 2019, 09:28

„Din păcate, chiar de dimineață am vrut să știu exact câți dintre cei interesați au descărcat-o. Până acum avem aproximativ 100 de mii de utilizatori. Ar fi foarte bine dacă mulți ar descărca și ar folosi această aplicație, este gratuită și oferă informații utile”, a spus Carmen Dan.

Întrebată despre sistemul de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pentru ca cetățenii să poată primi informații prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află, Carmen Dan a răspuns că sistemul trebuie implementat.

„În acest moment la Guvern are loc o întâlnire cu specialiștii de la nivelul ministerelor competente, așteptăm să vedem feedback-ul acestei întâlniri și sunt convinsă că se va găsi o soluție tehnică”, a afirmat Carmen Dan.

Reamintim că opt oameni au murit și alți peste 130 au fost răniți în urma unor furtuni violente care au lovit județele din vestul și centrul țării, duminică după amiază. Două dintre victime sunt din Timișoara, alte trei din Buziaș, iar una din localitatea Moneasa, județul Arad. Alți doi oameni au murit în Bistrița. Furtuna a făcut ravagii și în alte județe din vestul țării și Transilvania. Premierul Mihai Tudose a convocat Comandamentul pentru situații de urgență la Timișoara, ședința urmând să înceapă la ora 15:00.

Două persoane au murit, duminică, în urma unei furtuni violente care au avut loc în Timișoara. Încă trei persoane au murit, în Buziaș, județul Timiș, iar una la Moneasa, județul Arad. De asemenea, două persoane din Bistrița au decedat, bilanțul victimelor furtunilor violente ridicându-se astfel la opt morți. 49 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la Timișoara, 12 în Arad, iar în Alba șase oameni au ajuns la spital. În total, 137 de persoane au fost rănite în urma furtunii, fiind afectate 212 localități din 15 județe.

Din cauza furtunii violente din vestul țării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Șuior după ce instalația a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă. Anunțul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timișoara și Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea ședință de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparațiilor. Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării” și a cerut autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză. 

Furtuna a făcut ravagii și în alte județe din vestul țării și Transilvania. În Bistrița, două persoane au ajuns în comă la spital, după ce au fost lovite de copacii doborâți de vânt. Una dintre ele a murit însă la scurt timp. O femeie de 63 de ani din Deva, județul Hunedoara, a fost transportată la spital, duminică, după ce a fost lovită de un panou publicitar. 

Mai multe acoperișuri au fost smulse, iar zeci de copaci au fost rupți de vântul puternic, duminică, în județul Caraș-Severin. Trei localități au rămas fără curent electric.

10 drumuri au fost blocate în județul Bihor de copacii doborâți de furtuna puternică, iar în Vadul Crișului un copac a căzut pe calea ferată. 37 de localități din județ sunt afectate. Mai mulți copaci și stâlpi de electricitate au fost doborâți la pământ de furtuna puternică și în Sălaj

Vremea a făcut ravagii și în județul Cluj, acolo unde o parte din acoperișul spitalului din Huedin a fost luat de vânt, iar zeci de copaci au fost doborâți la pământ.

Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt în județul Mureș, iar probleme au fost înregistrate în localitățile Tîrgu Mureș, Reghin și Luduș. „ Zece metri de acoperiș de la stadionul din Luduș au fost luați de vânt. De asemenea, patru copaci au fost doborâți, la Târgu Mureș și Reghin. În localitatea Petelea sunt fire electrice rupte”, a declarat, pentru Mediafax, maiorul Cristian Virag, purtător de cuvânt al ISU Mureș. 

În județul Alba vântul puternic a doborât cel puțin 50 de copaci. Mai multe mașini au fost avariat. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, cel puțin opt acoperișuri de blocuri au fost smulse de vânt.