Carte despre plagiat, lansată de un fost profesor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Publicat: 27 11. 2012, 20:25
Actualizat: 27 09. 2018, 23:41
Un fost profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Dorin Isoc, a lansat, marți, cartea "Ghid de acțiune contra plagiatului: bună conduită, prevenire, combatere" și a dat fiecărui cumpărător "un certificat de autenticitate a volumului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un fost profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Dorin Isoc, a lansat, marți, cartea „Ghid de acțiune contra plagiatului: bună conduită, prevenire, combatere” și a dat fiecărui cumpărător „un certificat de autenticitate a volumului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dorin Isoc a declarat, marți, la Cluj-Napoca, la lansarea cărții sale „Ghid de acțiune contra plagiatului: bună conduită, prevenire, combatere”, desfășurată la o librărie din oraș, că în România plagiatul este, deja, „o boală foarte gravă”.

„Această carte este un tratat de doctrină și practică, în sensul că permite cunoașterea bunei conduite și prevenirea plagiatului. În România, plagiatul este, deja, o boală foarte gravă, o sămânță care a căzut foarte bine pe România. În alte țări, plagiatul este o plantă foarte bine tunsă, în România a ajuns o pădure foarte mare. Prima lege care face referire la plagiat a apărut în 1872, după care plagiate au fost din belșug, ele au fost și demonstrate și aici am rămas, la demonstrații. De regulă, lucrările demonstrate că sunt plagiate aparțineau unor persoane care au ajuns miniștri sau prim-miniștri. Volumul are o destinație bine țintită, în primul rând se adresează studenților, apoi profesorilor și oamenilor legii – judecători, polițiști, procurori. Politicienii sunt un segment foarte mic din populație și nu sunt reprezentativi”, a spus Isoc.

El a oferit cumpărătorilor cărții care au fost prezenți la lansare un „certificat de autenticitate”, prin aplicarea unei ștampile pe pagina de gardă cu textul „Ca autor al acestei cărți, eu, Dorin Isoc, certific autenticitatea ei la data lansării”.

„Având în vedere specificul cărții și faptul că arareori autorul își asigură cititorii că lucrarea este neplagiată, am găsit de cuviință ca pentru această carte să se dea la lansare un certificat de autenticitate, care se dă o singură dată. Cu siguranță va spori valoarea cărții”, a precizat Dorin Isoc.

Volumul are 340 de pagini și costă 39 de lei.

Dorin Isoc are 58 de ani și a fost profesor universitar la UTCN, dar a fost „concediat disciplinar” de fosta conducere a universității în iulie 2008. Atunci, el a fost acuzat că a jignit public universitatea și că a încălcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenți.

Din 2008 a lucrat ca director al unei firme de consultanță, iar în prezent se ocupă de activitatea de cercetare care vizează cibernetica. În primăvara acestui an și-a depus candidatura pentru funcția de rector al UTCN, dar ulterior a renunțat la aceasta.