Caz unic în justiție! Un preot care nu mai avea voie să slujească, și-a redobândit dreptul, după ce enoriașii l-au vrut din nou în parohie

Publicat: 31 01. 2023, 12:55
Actualizat: 31 01. 2023, 13:02
Sursă Foto - MonitorulBt.ro

Răsturnare de situație într-o dispută religioasă care a ajuns să fie judecată în instanță. Caterisit de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB), fostul preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului” din comuna Cristești, a fost achitat de magistrații Judecătoriei Botoșani în dosarul penal în care era acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii.

Fostul preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului” din satul Schit Orășeni, comuna Cristești, a fost găsit nevinovat.

Motivul invocat de judecători – faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.

Totuși, sentința nu este definitivă și poate fi contestată.

Un rol important în acest proces l-a avut o decizie CEDO în urma căreia statul român a fost amendat tocmai din cauza faptului că nu ar fi permis pluralismului religios.

„În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedură penală achită pe inculpatul Ungureanu Ioan, trimis în judecată pentru săvârșirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, prev. de art. 348 Cod penal rap. la art. 23 alin. 4 din Legea nr. 489/2006”, se arată în decizia instanței.

Ioan Ungureanu era preot de zeci de ani în satul Schit Orășeni, iar el a fost dat afară din rândul clericilor după un conflict izbucnit în vara lui 2016.

Totul a început după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii.

Acuzând că deciziile luate acolo ar fi în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

„Ulterior, preotul a fost acuzat de reprezentanții Mitropoliei de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale.

Rând pe rând, Ioan Ungureanu a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprit de la slujire şi trimis în faţa Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a decis caterisirea“, arată publicația botoșăneană.

Preotul ținea slujbe într-o capelă aflată peste drum de lăcașul de cult

Ioan Ungureanu a acuzat conducerea Mitropolia Moldovei și Bucovinei de încălcarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi de abuz, spunând că toate deciziile privind caterisirea sa au fost abuzive și nestatutare, întrucât nu s-ar fi respectat toate procedurile și rânduielile.

Considerându-se nevinovat, el a contestat deciziile la forurile superioare ale BOR, dar fără sorți de izbândă, astfel că Ioan Ungureanu nu a mai avut dreptul să slujească în nici o biserică ce aparține de Biserica Ortodoxă Română.

Fostul preot se bucură în continuare de susţinerea unor credincioşi din sat și a refuzat să predea cheile bisericii.

Acesta a oficiat slujbe religioase, deși Mitropolia desemnase un alt preot paroh în locul său.

Situația a degenerat de câteva ori când reprezentanții Mitropoliei au încercat să-l instaleze pe noul preot, dar au fost împiedicați de susținătorii lui Ungureanu, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a potoli spiritele, potrivit MonitorulBt.ro.

În noiembrie 2018, în urma unei plângeri penale formulate de reprezentanții Mitropoliei, Ioan Ungureanu a fost acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii, respectiv cea de preot.

Fostul preot a fost evacuat evacuat din biserică în 2019, cu ajutorul unui executor judecătoresc, apoi s-a mutat într-o capelă aflată peste drum de lăcașul de cult, unde a continuat să oficieze slujbe religioase, în haine asemănătoare celor preoțești.