Cazul Caracal. Fostul adjunct din IPJ Olt a venit din nou la sediul Poliției Române din Capitală / Fost polițist judiciar: Ar trebui sancționat pentru că n-a avut mai mulți informatori

Cazul Caracal. Fostul adjunct din IPJ Olt a venit din nou la sediul Poliției Române din Capitală / Fost polițist judiciar: Ar trebui sancționat pentru că n-a avut mai mulți informatori
Publicat: 04/09/2019, 14:28

Surse din cadrul Poliției au declarat pentru Mediafax că în cazul lui Nicolae Alexe s-a încheiat cercetarea disciplinară, acesta fiind chemat pentru a doua oară în fața Consiliului de Disciplină pentru audiere.

Nicolae Alexe a fost și marți la IGPR.

Pe 7 august, fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, a fost audiat timp de aproape 6 ore la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), în dosarul pentru abuz în serviciu, deschis de procurorii structurii în cazul crimelor din Caracal.

Fostul adjunct al IPJ Olt este cel care a apelat la Remus Rădoi, patronul unei firme de pază, în noaptea în care era căutată Alexandra Măceșanu, pentru a-i cere informații cu privire la o mașină. Remus Rădoi spune că, din punctul său de vedere, Poliția nu a greșit cerându-i ajutorul, ba mai mult, trebuia să solicite sprijin din mai multe părți.

Procurorii Secției pentru anchetarea magistraților au început urmărirea penală in rem, faptele cercetate fiind abuz în serviciu în cazul de la Caracal, privind modul cum oamenii legii au instrumentat dosarul. Anchetatorii au efectuat audieri și au ridicat documente de la poliție, parchet și instanță.

Valeriu Șuhan, despre fostul adjunct din IPJ Olt: Ar trebui sancționat pentru că n-a avut mai mulți informatori

Valeriu Șuhan, fost polițist judiciar, spune despre fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, cercetat pentru că a apelat la „Codiță” să afle detalii despre atacatorul Alexandrei Măceșanu, că în general Poliția acționează în acest fel, iar singurul reproș poate fi că avea prea puțini informatori.

„Am văzut niște luări de poziție în mass-media în legătură cu un ofițer care a ocupat o funcție importantă îm cadrul IJP Olt. Ba chiar, am văzut niște politicieni care deasemenea, exprimau păreri. Tonul general cu referire la acest ofițer era unul critic. I se reproșa că în noaptea în care parchetul dormea pe el în numele „drepturilor și libertăților cetățenești” în interpretare proprie, acest ofițer a luat legătura cu un localnic, bun cunoscător al infractorilor din Caracal și i-at fi cerut informații despre autoturismul dovedit ulterior a fi al lui Dincă. Ideea era că așa ceva compromite Poliția ca instituție și demonstrează fără putință de tăgadă în viziunea comentatorilor respectivi, legăturile vinovate dintre polițiști și interlopi. Ei bine, v-o spun pe șleau, asta e o așa mare prostie”, afirmă Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară

„Poliția are menirea principală de a culege informații din surse deschise și secrete, pentru a preveni infracțiuni, stări de pericol și pentru descoperirea cu celeritate, a făptuitorilor. A doua, Poliția desfășoară activități informativ-operative în cadrul căror cărora recrutează și dirijează informatori. A treia, Poliția nu este, sau nu ar trebui să fie, o anexă a Procuraturii. Cele două instituții au atribuțiuni distincte, diferite, iar cele comune se derulează potrivit legii, dar din perspectiva Poliției, în sensul și menirea sa reală, reprezintă doar o parte relativ mică din activitatea sa. Restul, partea importantă în sensul ducerii la îndeplinire a propriilor atribuții, e reprezentată de activitatea operativă.

A patra, pentru a fi eficientă, Poliția trebuie să cunoască și să stăpânească situația operativă din teritoriul de competență, adică teritoriul propriu-zis, populația, infractorii, persoanele cu potențial criminogen sau de pericol și să-și asigure potențialul i formativ pentru cunoașterea activității acestora și supravegherea lor. Acum, dacă cineva își închipuie că informatorii poliției se recrutează din rândul enoriașilor, al „ușilor de biserică, al oamenilor cinstiți care n-au nici în clin nici în mânecă cu nenorocirile puse la cale de nemernici, atunci ori e naiv, ori… neinformat. Nicio poliție din lumea asta nu ar exista fără rețea de informații, fără informatori. Ne place sau nu, aceasta este situația. Dacă ar fi după mine, ofițerul respectiv ar trebui sancționat pentru că nu a avut mai mulți informatori la care să apeleze și să-i „bage-n priză”, să le stoarcă informații. Sigur, pentru alții ipocrizia e mai la îndemână”, a mai spus Șuhan.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului