Cazul de la Caracal îi scoate pe români în stradă. Au loc proteste în mai multe orașe: Tragedia din Caracal, un nod într-o rețea de distrugere / La Cluj, oamenii au scris pe zona pietonală #112 și #19 ore – VIDEO

Publicat: 27 07. 2019, 20:45

Oameni în stradă și la Cluj. Pe zona pietonală au scris #112 și #19 ore

 

Aproape 100 de persoane protestează, sâmbătă seara, în centrul orașului Cluj-Napoca, față de felul în care au intervenit autoritățile în cazul de la Caracal. Oamenii au scris cu cretă pe zona pietonală #112 și #19 ore.

Participanții la acțiune s-au adunat sâmbătă seara la Momentul Memorandiștilor din Cluj-Napoca, unde au aprins candele și lumânări și au adus buchete de flori.

Protestatarii au scris cu cretă pe zona pietonală #112 și #19 ore.

De asemenea, ei au afișe cu mesaje precum „#19 ore”, „Corupția e unealta KGB, corupții sunt și trădători” sau „Cine răspunde? Unde e dreptatea”.

„Ne-am adunat a doua zi în centrul Clujului pentru a protesta față de incompetența autorităților în cazul crimelor de la Caracal. Considerăm că demisiile nu sunt suficiente, trebuie deschise dosare penale în cazul unor reprezentanți ai unor instituții ale statului. Este inadmisibil ca într-un stat european să moară tineri cu zile”, a spus unul dintre cei prezenți.

Știrea inițială

Revoltă și lacrimi la Alexandria: în jur de 30 de persoane s-au adunat la Casa de Cultură în memoria Alexandrei.

Oamenii s-au adunat în fața Casei de Cultură din Alexandria pentru a ține un moment de reculegere pentru adolescenta dispărută la Caracal. Oamenii au venit cu lumânări și cu fotografii ale Alexandrei Măceșeanu, au plâns și si-au împărtășit unii altora durerea de a trăi într-o țară care nu știe să își protejeze cetățenii.

În câteva zeci de minute, durerea s-a transformat în revoltă. Oamenii au început să își spună cu voce tare frustrările și să se revolte împotriva sistemului politic care numește „persoane incompetente în funcții publice”.

„Plâng pentru țara mea. Nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu Alexandra e dovada clară că țara asta e mumificată. Nu știu dacă mai avem vreo șansă și nu văd cum ar putea să se schimbe lucrurile altfel decât schimbând tot. Din temelii”, a declarat, pentru Mediafax, Cristina Chiriță, una dintre persoanele care au participat la evenimentul comemorativ de la Alexandria.

Oamenii au fost nemulțumiți și de faptul că pe toată durata derulării evenimentului muzica veselă a sunat din boxele amplasate de primărie în oraș: „Ce e cu muzica asta? Nu e cumva un moment tragic pentru întreaga țară? Nu puteau și ei să oprească muzica măcar azi? Sau să o dea mai încet? Vedeți? De asta nu merge nimic în țara asta. Că nu ne respectăm nici morții”.

Proteste similare au loc în mai multe orașe precum Iași, Brașov sau Brăila.

Zeci de oameni s-au adunat în centrul Iașului, mulți cu afișe pe care scrie „Și eu sunt Alexandra”. Oamenii au aprins lumânări și au adus flori.

„Această tragedie înfiorătoare este un nod într-o rețea sinistră de distrugere pe care această guvenare o face de mai bine de 2 ani. Nu suntem apărați, trăim într-un stat ale cărui structuri sunt complet confiscate de o guvernare semi-analfabetă și profund mafiotă”, a declarat aici o femeie.

La Brăila s-au strâns aproximativ 30 de persoane care aprind lumânări și aduc flori.

Și la Brașov sunt câteva persoane în fața sediului Poliției Județene.