Ce decizie a luat Primăria Capitalei referitor la proiectul care ar fi interzis circulația mașinilor vechi în București

Publicat: 26 04. 2018, 11:32

Vedeți mai jos anunțul integral al Primăriei Capitalei:

„Referitor la documentul care circulă în mediul online ca proiect de hotărâre cu privire la interzicerea circulației unor anumite categorii de autovehiculelor mașini în București, începand cu anul 2019, Direcția de presă a PMB este împuternicită să facă următoarele”
Primăria Municipiului București nu are în vedere adoptarea, în perioada imediat următoare, a unor reglementări referitoare la accesul în Capitală autovehiculelor încadrate în anumite categorii de poluare.

Astfel de prevederi se adoptă, ca orice decizie care vizează restricții aplicate cetățenilor, după o analiză temeinică. Așa cum municipalitatea a comunicat în trecut, intenția este de a demara un sondaj de opinie sau o altă formă de consultare publică, eventual studii de impact cu privire la acest subiect.

Inițiativa preluată în presă în ultimele zile aparține unui consilier general, fiind depusă în nume personal, fără ca etapele de fundamentare să fi fost parcurse. Din acest motiv, precizăm că documentul nu are valoare oficială, nu include contribuția aparatului de lucru al primarului general, așadar nu prezintă punctul de vedere al municipalității.

Potrivit proiectului depus de Lucian Iliescu, interzicerea circulației pentru mașinile în cauza ar fi fost valabilă în intervalul orar 06:00 – 22:00. Amenzile ar fi trebuit să fie de 2.000 de lei pentru nerespectarea acestei prevederi. În ceea ce privește mașinile Euro 3, acestea ar fi urmat să fie interzise din 2020, iar cele Euro 4 din 2021. La fel se întâmplă în orașe precum Bologna, Torino sau Bruxelles și Budapesta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Lucian Iliescu, consilier al Partidului Mișcarea Populară.

Porivit proiectului de hotârâre, fac excepție de la această restricție: autovehiculele îndreptățite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport în comun, , ambulanțele, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care cu girofare galbene. Totodată, în această categorie de excepție se încadrează și autovehiculele diplomaților, militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor și carele TV. (Ziarul Financiar)