Ce planuri are noul ministru al Culturii cu „Cumințenia Pământului”. Care ar fi, de fapt, prețul corect al sculpturii

Publicat: 01 03. 2017, 17:00
Actualizat: 01 03. 2017, 20:05

„În Parlament, au fost respinse cele două ordonanțe. Există o Hotărâre de Guvern dată de Guvernul Cioloș, prin care oamenilor li se vor restitui până la 31 decembrie 2017 donațiile. Guvernul Cioloș recunoaște prin această hotărâre eșecul. Au fost două expertize a căror conciliere a dus la suma de 5 milioane de euro. Eu când am plecat în decembrie 2015, nu știu ce s-a întâmplat pe piața de artă pentru că între decembrie și februarie s-a ajuns de la 5 la 11 milioane. Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să își exercite dreptul de preempțiune”, a declarat ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu.

Directorul Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul de Creație Industrială/ Centrul Pompidou din Paris, Bernard Blistene, consideră că ar trebui reluate eforturile din campania de achiziție a statuii lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului.

Bernard Blistene a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că românii care sunt bogați, dar și cei care nu sunt, ar trebuie să contribuie pentru că și în Franța au avut loc campanii similiare privind anumite opere ale patrimoniului național, care sunt simbolice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Evident, Brâncuși este cel mai mare sculptor al secolului al XX-lea, deci nu am nicio ambiguitate, nu mă feresc să fac această afirmație. (…) Noi avem miracolul de a fi moștenit din punct de vedere istoric și pentru că a venit, trăit și murit în Franța, noi am moștenit acest atelier al său. Și mi se pare miraculos că aveți la Târgu Jiu aceste opere și aveți și posibilitatea de a avea această sculptură, Cumințenia Pământului. Da, într-adevăr, a devenit extrem de scumpă, dar în același timp este și o moștenire națională, care ar trebui să mobilizeze oamenii. Chiar dacă, din păcate, nu au reușit, cred că ar trebui să se reia eforturile, pentru ca oamenii, românii care sunt bogați, dar și cei care nu sunt, să contribuie pentru că și noi am făcut asta în Franța cu anumite opere ale patrimoniului nostru, care sunt simbolice. Este fundamental să reușiți în aceste eforturi”, a spus Blistene.

Pe 25 ianuarie, comisia de buget a Camerei a respins OUG 10/2016 privind achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului”, deputați adoptând un amendament care prevede că efectele juridice produse de ordonanță în perioada aplicării se mențin, astfel donatorii își vor putea recupera banii.

„Aș vrea să fac un amendament pe care și-l asumă grupul PSD și dacă doresc și alți colegi lista rămâne deschisă, pe lângă respingerea OUG 10 să venim cu un articol care să spună așa: «efectele juridice produse în perioada de aplicare a OUG nr. 10/2016 cu completările aduse prin OUG nr 19/2016 precum și cele produse de actele subsecvente emise în aplicarea acestora se mențin», pentru că toți oamenii aceia care au donat bani sau au încheiat contracte au fost de bună-credință și au beneficiat de niște efecte juridice la momentul acela. Ei au dreptul să primească banii înapoi și efectele juridice se mențin pentru că ei au făcut acest lucru cu bună-credință, pornind de la idea că se vor strânge banii și lucrurile vor fi în regulă”, a declarat atunci președintele Comisiei de buget, deputatul PSD Leonardo Badea.

Membrii comisiei au votat cu o singură abținere adoptarea amendamentului și respingerea OUG 10/2016.

De asemenea, comisia a adoptat și un raport de respingere a OUG 19/2016 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.10/2016 privind „stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural national mobil, clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil”.