Ce planuri și-au făcut cei peste 700 de candidați care au dat examenul de rezidențiat. Câți vor să plece din țară

Publicat: 20 11. 2016, 21:42

La Timișoara, concursul de intrare în rezidențiat a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.

Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al insitutuției, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că s-au înscris 730 de candidați, 559 fiind absolvenți de Medicină, 123 de Medicină Dentară și 48 de Farmacie.

„Nu au fost semnalate incidente, s-au înregistrat în jur de 15 absențe. În general, cei care au susținut examenul sunt absolvenții noștri, plus din județele limitrofe avem candidați care în anii trecuți nu au luat examenul: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți. Lucrările se corectează aici, dar ierarhizarea la București. Se trimit rezultatele la București și ministerul le va amesteca și pondera și va face o ierarhie pe întreaga țară”, a explicat Andrei Motoc.

Printre cei care au susținut concursul de rezidențiat la Timișoara se numără și Anca. Tânăra a terminat Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca, dar își dorește să prindă un loc de medic rezident în specialitatea boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș”.

„Examenul nu a fost foarte greu, mai ușor decât mă așteptam, dar te obosește așteptarea asta. Părinții mei s-au mutat la Timișoara și de aceea îmi doresc să prind un post în oraș. Am luat peste 8 la examen, rămâne de văzut unde o să intru. Deocamdată, vreau să încep să fac rezidențiatul în țară, dar nu exclud posibilitatea de a pleca în străinătate”, a povestit Anca.

Pe de altă parte, Diana a terminat Facultatea de Medicină Dentară la Timișoara și își dorește să profeseze în țară.

„Examenul mi s-a părut destul de greu, au fost foarte multe întrebări de rezolvat, plus că durează mult, stai patru ore în examen. Suntem de la ora 08.00 aici. Îmi doresc să merg pe Ortodonție, să rămân la Timișoara”, a spus Diana.

La nivel național, peste 6.000 de absolvenți s-au înscris la concursul de intrare în rezidențiat. Concursul s-a desfășurat în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Locurile și posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor vor putea fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidențiat, anunță Ministerul Sănătății.