Ce se schimbă anul acesta la metrou: primele automate de vânzare a cartelelor, angajări, călătorii mai scumpe și două noi stații

Redactor:
Ionuț Morariu
Ce se schimbă anul acesta la metrou: primele automate de vânzare a cartelelor, angajări, călătorii mai scumpe și două noi stații
În maximum trei luni de zile bucureștenii vor putea cumpăra cartele de metrou și de la automatele amplasate în stații.

În maximum trei luni de zile, bucureștenii vor putea cumpăracartele de metrou și de la automatele amplasate în stații. „Estevorba de o investiție din surse proprii ale Metrorexului în urmacăreia, în 2-3 luni, vom avea 35 de automate de vânzare acartelelor”, a declarat pentru gânduldirectorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște. El a precizat că,la începutul lunii mai, va ajunge în țară aparatul prototip.

Cât se scumpește cartelade metrou

Investițiile în modernizare vor conduce la scădereacheltuielilor companiei de stat, susține directorul general alMetrorex. Aceasta este de altfel și una dintre cerințele FonduluiMonetar Internațional (FMI) care recomandă ca, până în 2012,tariful călătoriei cu metroul să se majoreze cu circa 30%. Lanivelul anului 2010 costul mediu al unei călătorii cu metroul afost de circa 0,67 lei, în timp ce costul mediu nesubvenționat afost de circa 3,5 lei, chiar și în condițiile unei majorări operateîn luna septembrie a anului trecut. „Dacă trecem granița, putemobserva că o călătorie simplă cu metroul dintr-o capitală europeanăcostă circa un euro”, explică Udriște.

Ideea transferului unei părți tot mai importante a costului realal unei călătorii cu metroul către călător nu este nouă. MinisterulTransporturilor dorește ca pe viitor să poată ajusta prețul fără amai fi condiționat de nivelul inflației. În prezent se află îndezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care sedorește ca ministerul să aibă „posibilitatea ajustării acestortarife la valori cât mai apropiate de costurile reale aleserviciilor oferite”, potrivit reprezentanților MinisteruluiTransporturilor și Infrastructurii (MTI).

Angajări pentru stațiilePajura și Bazilescu

O veste bună este că, din vară, locuitorii Capitalei vorbeneficia de două noi stații de metrou: Pajura și Parc Bazilescu.Lucrările la cele două proiecte au început în 1986 și au fostreluate în octombrie 2010. Stații noi înseamnă însă și noiangajări. „Bugetul de venituri și cheltuieli a fost actualizat prinsuplimentarea numărului de personal și a fondului de salariiaferent cu 180 salariați începând cu luna aprilie 2011, ca urmare adării în exploatare în prima parte a anului 2011 a două noicapacități de transport prin extinderea rețelei actuale de metrou”,se arata într-un comunicat al MTI. Directorul Metrorex a subliniatînsă pentru gândul că”angajările se vor face doar dacă va fi nevoie. Încercăm o preluarea capacităților noi cu personalul existent”.

În prezent, metroul bucureștean are circa 4.200 de angajați. Înfiecare zi lucrătoare aproximativ 600.000 de persoane folosescacest mijloc de transport în comun. Rețeaua Metrorex are 49 destații și se întinde pe 66,9 kilometri de cale dublă.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide