Ce spune conducerea Alro despre perchezițiile Poliției

Publicat: 24 07. 2014, 16:49
Actualizat: 06 02. 2016, 10:55

„Compania afirmă cu hotărâre că nu există acuzații asupra sa sau asupra persoanelor din managementul său în presupusul caz de evaziune fiscală, în acest sens persoanele care au legatură cu tranzacțiile cercetate având calitatea de martori”, se arată într-un comunicat al Alro transmis Bursei de Valori.

Aproape 40 de percheziții au avut loc joi, în București și în două județe, la membrii unei grupări care ar fi achiziționat metale înalt aliate din Italia sau Olanda, în valoare de 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi vândut pe piața internă prin firme fantomă, prejudiciul fiind de 6 milioane de euro.

Alro afirmă că operează după un cod de etică profesională strict, care are caracter obligatoriu și se aplică tuturor structurilor companiei.

„În consecință, Alro cooperează întru totul cu autoritățile relevante, în acțiunile lor de verificare a aplicării legii în desfășurarea activității companiei și a entităților cu care aceasta a angajat relații
comerciale în cursul normal al afacerilor”, notează Alro.

Poliția Română a anunțat, joi, desfășurarea a 37 de percheziții în două județe și în București, la locuințele membrilor unei grupări infracționale specializate în evaziune fiscală care ar fi acționat în Capitală și în două județe.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării ar fi achiziționat metale înalt aliate din Italia, Olanda, Polonia și Cehia, în valoare de peste 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi valorificat pe piața internă, iar pentru a se sustrage de la plata TVA ar fi înregistrat în contabilitate achiziții fictive de mărfuri de la mai multe firme tip „fantomă, generatoare de TVA deductibilă, compensând astfel TVA colectată la vânzare.

Pentru a-și descărca stocul de marfă achiziționat fictiv de la firmele „fantomă”, membrii grupării ar fi făcut livrări fictive către societăți comerciale din Bulgaria, pe care le controlau prin interpuși. De asemenea, pentru ascunderea activităților ilicite, suspecții ar fi cesionat fictiv părțile sociale deținute la societățile comerciale folosite în activitățile infracționale și ar fi distrus documentele contabile.

Conform sursei citate, prejudiciul produs de membrii grupării a fost estimat la aproximativ șase milioane de euro.

Pechezițiile au vizat și punerea în executare a 35 de mandate de aducere la audieri a unor persoane.

La descinderi, care au loc într-un dosar penal instrumentat de Parchetul Curții de Apel București, au participat peste 200 de polițiști – 110 de la Direcția de Investigare a Fraudelor din IGPR, precum și de la serviciile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Argeș, Iași și ai Poliției Capitalei, sprijiniți de 27 de echipaje de intervenție rapidă.