Ce TREBUIE să apară, începând de mâine, pe etichetele TUTUROR produselor alimentare pe care le cumpărați

Publicat: 12 12. 2014, 12:01
Actualizat: 01 06. 2019, 19:45

Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmărește o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătății și intereselor acestora.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 și 10.000 de lei pentru etichetare incorectă și între 5.000 și 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informațiile respective au fost ascunse în mod intenționat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată și măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.

Regulamentul nr.1169/2011 prevede obligativitatea etichetării ingredientelor cu efecte alergene în cazul produselor oferite consumatorilor sub formă ambalată, vândute în vrac sau servite în restaurante. Componentele alergene din produse trebuie să fie înscrise în listă astfel încât să se evidențieze de restul ingredientelor.

De asemenea, trebuie obligatoriu indicată pe etichetă țara de origine sau locul de proveniență pentru carnea de porc, de oaie, de capră și de pasăre, miere, fructe, legume și pește. În prezent, este obligatorie indicarea originii numai în cazul cărnii de vită și mânzat, ca urmare a situației create de boala „vacii nebune”.

Totodată, regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare în cazul produselor alimentare cu adaos de cofeină în conținut, altele decât băuturile pe bază de cafea și ceai. Pe aceste produse este obligatorie înscrierea expresiei: „Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor și femeilor însărcinate”.

Aceste prevederi trebuie respectate în România începând de sâmbătă 13 decembrie.

O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum și meniurile trebuie să includă informații privind valoarea energetică și conținutul de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, proteine, zaharuri și sare.

În cazul în care operatorii economici furnizează deja, în mod voluntar, informații nutriționale, acestea trebuie să respecte prevederile regulamentului, potrivit ANPC.

Marius Dunca a mai spus că și după data de 13 decembrie vor mai fi consiliați operatorii economici în ce privește aplicarea noilor reglementări.

Președintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendați, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase și distruse, ca și în prezent.