Ce trebuie să faci ca să nu te infectezi cu coronavirus în secția de votare. Virgil Musta, sfaturi prețioase pentru români: “Dacă respectăm asta, nu e nicio problemă!”

Publicat: 22 09. 2020, 17:08
Actualizat: 22 09. 2020, 17:09

Virgil Musta și Cristian Oancea, medici la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babes” Timișoara, îi îndeamnă pe cetățeni să meargă liniștiți la vot, însă trebuie să respecte trei reguli de bază pentru a nu se infecta cu coronavirus.

Este vorba despre clasica distanțare fizică, de purtarea măștii de protecție și de igiena mâinilor. Cei doi medici susțin că dacă aceste reguli simple sunt respectate, alegătorii au șanse minime să contracteze virusul în secția de votare.

Dacă respectăm sau avem o minimă responsabilitate, cred că nu ar trebui să fie nicio problemă. De aceea, eu îndemn oamenii să meargă la vot. Trebuie însă respectate câteva reguli: să nu piardă prea mult timp acolo, la povești cu alții, și obligatoriu să fie cu mască, chiar dacă se întâlnesc în afara secției de votare.

În sală, să voteze cât mai repede și, dupa aceea, este bine să aibă un dezinfectant sau să meargă să se spele pe mâini. Dacă aceste trei reguli, de distanțare, de purtare a măștii, de igienă a mâinilor, sunt respectate, nu va fi niciun risc de contaminare.

Dacă e coadă, este recomandabil să păstrăm distanța, exact ca la magazine, un metru și jumătate-doi, între persoane, ca să nu fie probleme și, bineînțeles, purtarea măștii„, a spus Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara.

Virgil Musta și Cristian Oancea, discuții cu autoritățile

De precizat că medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara au fost consultați de autoritățile locale cu privire la normele sanitare de care trebuie ținut cont în secțiile de votare.

Am fost consultați din punct de vedere medical asupra zilei de duminică (n.r. – 27 septembrie), asupra procesului electoral, și, din punctul nostru de vedere, autoritățile locale au luat toate măsurile ce necesită o siguranță sporită a cetățeanului care iese la vot. Purtatul măștii, dezinfectarea suprafețelor și a ștampilelor, inclusiv distanțarea fizică noi am prevăzut-o mai mare tocmai pentru ca cetățenii, vârstnicii și inclusiv populația tânără să se simtă în siguranță. Personal voi ieși la vot și îndemn pe toată lumea să își exercite acest drept constituțional„, a spus prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.