CEASUL MORȚILOR. Panoul luminos care indică numărul deceselor din SUA cauzate de pandemia de coronavirus. Trump, în vizor

Publicat: 12 05. 2020, 08:55
Panoul luminos care indică numărul deceselor din SUA, cauzate de întârzierea unor decizii cruciale pe care ar fi trebuie să le ia Trump

„Trump Death Clock” sau „Ceasul Morților lui Trump” este numele dat de regizorul american Eugene Jarecki unui panou luminos instalat de puţină vreme la New York.

Dispozitivul indică numărul deceselor de pe teritoriul SUA, cauzate de infecția cu noul coronavirus, care ar fi putut fi evitate dacă președintele Donald Trump ar fi acționat mai din timp, scriu AFP și France 24.

Plasat pe laterala de sus a uneia dintre clădirile din Times Square, goală din cauza pandemiei, „Trump Death Clock” afişa vineri, 8 mai 2020, un număr de 44.809 decese, iar luni, 11 mai 2020, un număr 48.121 de morţi puși de Jarecki pe seama lipsei de acțiune a liderului de la Casa Albă.

Cum funționează Ceasul Morților lui Trump

Ceasul „bate” în funcţie de presupunerea că 60% dintre decesele din America de Nord puteau fi evitate dacă administraţia lui Donald Trump ar fi decis să decreteze reguli de distanţare şi să închidă şcolile cu o săptămână mai devreme, la 9 martie, în loc de 16 martie, cum a făcut, a explicat Eugene Jarecki într-un blog pe platforma Medium.

Regizorul newyorkez, premiat de două ori la Festivalul de film Sundance, a explicat că utilizează această valoare „prudentă” de 60%, pentru că este calculată de unii specialişti pe baza unor afirmaţii făcute al jumătatea lui aprilie de foarte respectatul Anthony Fauci.

Fauci, expert în boli infecţioase cu funcţia cea mai înaltă din SUA şi consilier al lui Donald Trump, a precizat că introducerea măsurilor de la 9 martie „ar fi putut salva vieţi”.

„Vieţile pierdute inutil ne impun să cerem o gestionare mai responsabilă a crizei.

Aşa cum numele soldaţilor noştri sunt sunt gravate pe monumente pentru a ne reaminti costul războaielor, cuantificarea vieţilor pierdute din cauza reacţiei târzii a preşedintelui serveşte unei funcţii esenţiale”, a scris Jarecki în postarea sa pe Medium.

SUA, țara cea mai afectată de pandemia de COVID-19

Luni, 11 mai 2020, SUA depășeau pragul de 80.000 de decese legate de noul coronavirus, conform datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins.

Vorbim de un bilanţ tragic – cel mai grav înregistrat de o ţară – aşteptat să se înrăutăţească în următoarele săptămâni, scrie una din sursele citate anterior.

Conform informațiilor oficiale, SUA este ţara cea mai afectată atât ca număr de morţi, cât şi de cazuri înregistrate (fără să se ţină cont de numărul populaţiei).

Numai oraşul New York a numărat un sfert din totalul deceselor (aproape 20.000 de morţi).

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ