CEDO îl despăgubește pe Cătălin Voicu cu 4.500 de euro, pentru condițiile din arest

Publicat: 11 06. 2014, 01:02
Actualizat: 29 09. 2018, 04:09

CEDO notează că petentul Cătălin Voicu a fost arestat în martie 2010, fiind cercetat pentru trafic de influență, măsura arestului fiind prelungită în fiecare lună până în iulie 2011, când a fost eliberat cu condiția să nu părăsească localitatea.

Fostul senator s-a plâns la CEDO de condițiile din arest, de supraaglomerare și lipsă de igienă, precum și de felul în care era transportat din arest la biroul procurorilor care îl cercetau, într-o dubă fără încălzire sau lumină, se arată în comunicatul curții.

Totodată, Voicu a invocat încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la viață privată), plângându-se că autoritățile au furnizat presei informații din dosarul său, în special din interceptările telefonice efectuate în cadrul cercetării sale și a celorlalți inculpați din dosar.

Potrivit deciziei emise marți de CEDO, Voicu a cerut următoarele sume: 375.203 lei ca daune materiale pe care le-ar fi suferit ca urmare a presupusei încălcări a articolului 5, alineatul 3, din Convenție, care stipulează că orice persoană arestată trebuie adusă de îndată înaintea unui judecător sau a altui magistrat împuternicit prin lege cu exercitarea atribuțiilor judiciare și are dreptul de a fi judecată într-un termen rezonabil sau eliberată în cursul procedurii, 4 milioane de euro cu titlu de prejudiciu moral prin presupusa încălcare a articolelor 3 (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante) și 8 (arestul, condițiile de detenție și transport și publicarea unor informații din dosarul său) și 25.000 de euro, tot ca prejudiciu moral pentru condițiile de detenție și transport din timpul arestului.

CEDO a decis că, în cazul lui Voicu, au fost încălcate articolul 3, în ceea ce privește condițiile de detenție, dar nu și cele de transport, și articolul 8 din convenție. Astfel, curtea a hotărât ca statul român să îi plătească fostului senator suma de 4.500 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

Decizia luată de o cameră inferioară a CEDO nu este definitivă, putând fi contestată de oricare dintre părți la Marea Cameră în termen de trei luni.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, la magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicați.

Tot marți, alți trei deținuți din România au primit despăgubiri de la CEDO pentru încălcarea articolului 3 din convenție. Penitenciarele românești sunt supraaglomerate, la 16 aprilie 2013 înregistrându-se în România un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spații care asigură 19.738 de locuri, conform standardelor CEDO și respectiv 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 433/C/2010.