Cel mai mare DOSAR de EVAZIUNE fiscală din industria alimentară. 160 de percheziții, un senator urmărit PENAL și un procuror reținut în frauda de 50 de milioane de euro

Redactor:
Biro Attila
Surse judiciare au declarat pentru gândul că senatorul PSD Niculae Bădălău este vizat de ancheta DNA privind o rețea de evaziune fiscală. Primele informații arată că senatorul și o serie de funcționari ai Ministerului de Finanțe protejau rețeaua de evaziune fiscală care activa pe piața cărnii de pui.

Procuroarea Angela Nicolae de la Parchetul General, senatorul PSD Niculae Bădălău și funcționari de la Ministerul Finanțelor sunt cercetați de DNA într-un dosar de evaziune în industria alimentară, prejudiciul fiind calculat la 50 de milioane de euro. În cauză au fost efectuate în această dimineață 160 de percheziții la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița. De asemenea, DNA face percheziții la Parchetul General. DNA spune că a descoperit o rețea de evaziune fiscală ce avea în componență 100 de firme din tară și străinătate multe dintre ele fiind companii fantomă.  Senatorul Bădălău este urmărit penal de DNA pentru evaziunea fiscală. 

UPDATE Procurorul Angela Nicolae și fiul acesteia, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

UPDATE Doi români și trei arabi, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Primele informații arată că senatorul Bădălău și o serie de funcționari ai Ministerului de Finanțe protejau rețeaua de evaziune fiscală care activa pe piața cărnii de pui. Bădălău este acuzat că proteja o firmă implicată în circuitul de evaziune fiscală și că a intervenit în favoarea acestei companii la ANAF. 

De asemenea, surse judiciare au explicat că procuroarea Angela Nicolae solicita bani oamenilor de afaceri investigați pentru evaziune pentru a le închide dosarele penale. Aceeași oameni de afaceri erau protejați de Bădălău și funcționarii Ministerului de Finanțe. CSM a încuviințat percheziția domiciliară, reținerea și arestarea preventivă a procurorului Angela Nicolae.

Senatorul Niculae Bădălău susține că este nevinovat și promite că își va da demisia din parlament dacă acuzațiile vor fi confirmate. „Nu am făcut trafic de influență. Nu sunt sunt vinovat. Când voi afla învinuirile voi lua măsurile necesare”, a declarat Bădălău la intrarea în sediul DNA.

Potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, funcționarii vizați în dosarul DNA fac parte din structurile teritoriale ale ANAF.

Gândul vă prezintă în timp real desfășurarea evenimentelor.

UPDATE 15:06 La ieșirea din sediul DNA, senatorul PSD a afirmat că procurorii i-au prezentat acuzațiile și că a fost interceptat. Bădălău a declarat că a facilitat unor oameni de afaceri cu prefectul județului Giurgiu. Bădălău a precizat din nou că nu a comis nici o infracțiune. Pe de altă parte DNA spune că Bădălău a intervenit la ANAF în sprijinul unor societăți comerciale. „Procurorii au dispus începerea urmării penale față de BĂDĂLĂU NICOLAE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos  prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat  din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, se arată într-un comunicat oficial la DNA

UPDATE 15:02 Senatorul PSD, Nicolae Bădălău este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență. „Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist și nu în scopul pentru care banii fuseseră alocați”, se arată într-un comunicat DNA

UPDATE 12:59 DNA face precizări privind modul în care rețeau de evaziune opera în România și modalitatea de fraudare a bugetului. DNA spune că rețeaua avea la bază 100 de firme înregistrate în țară și în străinătate. Multe din aceste era firme fantomă. Iată cum descrie DNA procedura evaziniștilor:

unii dintre suspecți aveau  atribuții pe linia înființării firmelor fantomă

alți suspecți aveau  atribuții pe linia racolării cetățenilor străini în vederea plasării acestora ca asociați în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar alții aveau atribuții pe linia racolării cetățenilor români dispuși să își asume calitatea de asociat și administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani

alți suspecți erau implicați  în reprezentarea firmelor fantomă înființate în relația cu autoritățile fiscale și în identificarea funcționarilor fiscali care să-i sprijine (ex:prin mușamalizarea controalelor fiscale, prin neefectuarea controalelor fiscale)

unii dintre suspecți au intermediat legăturile cu funcționari din cadrul ANAF cu atribuții în verificarea firmelor și s-au implicat în soluționarea controalelor fiscale asupra societăților fantomă

alți suspecți  aveau  atribuții de întocmire a documentației contabile pentru operațiunile comerciale realizate de către firmele fantomă

alți suspecți au coordonat operațiunile de transport și au menținut legătura cu șoferii,  cu reprezentanții firmelor beneficiare 

DNA spune că scopul final erau returnările ilegale de TVA. În plus rețeau comercializa produsele (în special carne de pui n.red) la negru. Metoda de eludate a taxelor în România era utilizarea importurilor intracomunitare fictive. „Astfel, aceștia  declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare și menționau, tot fictiv, că  operațiunile ar fi fost  susținute și prin realizarea de tranzacții bancare în „buclă” . În realitate operațiunile comerciale erau folosite pentru  tranzitarea succesivă a conturilor societăților  în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea inițiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor”, spune DNA într-un comunicat oficial

Vezi aici explicațiile DNA 

UPDATE: 12:44 Procurorul General, Tiberiu Nițu s-a declarat mâhnit că un procuror din structura pe care o conduce e implicat într-un dosar de corupție dar crede că imagina instituției nu va fi afectată. „Personal, ca și conducător de instituție, sunt mâhnit, nu este o situație plăcută. (…) Imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată deloc sau absolut deloc în situația în care se va stabili că procurorul, chiar cu funcție de conducere, nu a acționat în legătură cu interesele de serviciu, ci a acționat în nume personal și în interes personal”, a declarat Tiberiu Nițu citat de mediafax. 

UPDATE 12:40 În 2012 Gândul a scris despre un alt dosar de evaziune în care senatorul PSD era cercetat. Atunci a fost acuzat de o evaziune de 500.000 euro. Până în prezent acel dosar nu a fost trimis în judecată. Detalii despre acest caz puteți citi aici 

UPDATE 11:43 Senatorul PSD, Niculae Bădălău a declarat că este nevinovat. „Nu am făcut trafic de influență. Nu sunt sunt vinovat. Când voi afla învinuirile voi lua măsurile necesare”, a declarat Bădălău la intrarea în sediul DNA

UPDATE 11:20 Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, luni, că a încuviințat percheziția domiciliară, reținerea și arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae, șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe din cadrul Parchetului ICCJ, la cererea Direcției Naționale Anticorupție.

„În ședința din data de 27 octombrie 2013, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat – în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată – percheziția domicialiară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a învinuitei Angela – Eugenia Nicolae – procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe – altele decât Phare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Solicitarea de încuviințare a percheziției, reținerii și arestării preventive a procurorului Angela Nicolae a fost prezentată Secției pentru procurori a CSM de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție, pentru infracțiuni aflate în competența acesteia, a precizat sursa citată.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, luni dimineață au loc 160 de percheziții la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița, într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracțional organizat.

Conform sursei citate, este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.

Dintre persoanele implicate, în cazul a peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale.

Procurorii DNA mai spun că prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ 50 de milioane de euro.

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), precum și de angajați ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General al Poliției Romane (IGPR) și ai Agenției Naționale de Administare Fiscală (ANAF). De asemenea, procurorii beneficiază de sprijinul Serviciului Român de Informații.

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
El e bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan și-a găsit liniștea: `Un vulcan care erupea...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Cercetătorii lucrează pentru a preveni o nouă pandemie. A fost descoperit coronavirusul de 10 ori...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide