Celebrul Ioan Holender, fost director al Operei din Viena, s-a retras cu scandal din Asociația Timișoara CCE 2021

Publicat: 19 02. 2018, 17:15
Actualizat: 19 02. 2018, 17:39

Ioan Holender a transmis, luni, o scrisoare Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și presei, prin care anunță că a luat decizia de a se retrage din funcția de președinte de onoare al instituției.

„Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, deși sunt Președintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această „funcție”, pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată și pe care nu mai doresc să o dețin. Vă rog să excludeți numele meu din acest context. Sunt alături de intelectualii orașului meu, personalități precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeți, Armanca, Gârboni, Murgu, s.a., care din câte am înteles, nu sunt implicați și nici măcar consultați în privința Timișoara 2021″, a declarat Ioan
Holender.

De asemenea, fostul director al Operei din Viena s-a arătat nemulțumit de faptul că directorul artistic al asociației este un cetățean suedez, dar și că din boardul de conducere al instituției face parte și soțul președintelui Simona Neumann.

„Pe de altă parte, ca Director Artistic al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a fost angajat un cetățean din Suedia, care nu are nicio tangență cu Timișoara și care nici măcar nu cunoaște limba română. Bineînțeles că nici despre alcătuirea boardului asociației nu am fost informat, aflând doar deunăzi că și soțul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia”, se arată în scrisoarea semnată de Ioan Holender.

Președintele Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, Simona Neumann, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că Ioan Holender a fost invitat, alături de toți intelectualii din Timișoara menționați în scrisoare, să se implice în proiect.

„Am primit un e-mail din partea domnului Ioan Holender cu privire la renunțarea la funcția de președinte de onoare. I-am mulțumit pentru discuțiile pe care le-am avut mai ales în ultima parte a candidaturii, când am colaborat cu domnia sa. Noi am invitat să se implice în acest proiect toate personalitățile marcante menționate de domnia sa și suntem deschiși să se implice în continuare cu proiecte care să vină în sprijinul dosarului cu care am câștigat acest titlu. În ceea ce privește boardul de conducere, acesta va fi reformat, astfel că asociația este deschisă către membri care doresc să se implice activ. Toate informațiile cu privire la componența boardului de conducere sunt publice de câțiva ani”, a afirmat Simona Neumann.

În luna septembrie a anului 2016, Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană (CCE) în anul 2021. Orașele contracandidate la acest titlu au fost București, Cluj-Napoca și Baia Mare. Capitala Banatului a candidat cu un proiect care se numește „Luminează orașul prin tine”.

În toamna anului trecut, a fost organizat primul eveniment public de mare anvergură de către Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, un spectacol de circ contemporan.

Pentru acest an, în cadrul programului Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană sunt planificate un festival de circ contemporan, concerte și lecturi în locații abandonate, evenimente în piețe publice, precum și în clădiri post-industriale părăsite de pe malul Begăi.