Chirurg estetician din Iași, dat în judecată de o tânără operată de trei ori la nas: Mi-a luat banii, nu mi-a dat chitanță și arăt și mai rău ca înainte. FOTO

Publicat: 06 01. 2015, 20:52

Tânăra a dat în judecată Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și pe chirurgul Radu Budurcă de la unitatea sanitară, pe care îl acuză că, în 2013 și 2014, a operat-o de trei ori la nas, intervențiile chirurgicale fiind nereușite, și că medicul nu i-a dat chitanțe pentru banii pe care i-a plătit, respectiv 1.300 de euro și 2.500 de lei.

Pacienta solicită despăgubiri de 300.000 de lei – 270.000 de lei, daune morale și 30.000 lei, daune materiale.

În aprilie 2013, tânăra a mers pentru prima dată la medicul Radu Budurcă pentru o consultație, pacienta dorindu-și o intervenție chirurgicală de îndreptare a deviației de sept, dar și o operație estetică la nas. Intervenția chirurgicală a avut loc în 23 august 2013.

FOTO: adevarul.ro

„Am mers la domnul doctor Budurcă Radu, care mi-a învederat că îmi poate rezolva problema medicală și am stabilit pașii ce trebuie efectuați. Cu prilejul discuției cu domnul doctor Budurcă, mi s-au făcut poze pentru a avea în evidență situația mea ca pacient și am stabilit că în aproximativ două săptămâni se poate face operația la Spitalul Clinic Județean de Urgențe «Sf. Spiridon» Iași, prețul acesteia fiind de 1.300 de euro […] Înainte de operație i-am dat domnului doctor suma de 1.300 de euro într-un plic, așa cum am stabilit anterior, fără însă a-mi eliberea chitanță”, se arată în dosarul depus de femeie la Tribunalul Iași.

La o săptămână de la intervenția chirurgicală, tânăra a mers la un nou consult, la un alt doctor de data aceasta, care i-a pus același diagnostic pe care l-a primit și înainte de operație, respectiv deviație de sept, diformism piramidă nazală, rinită atrofică și epistaxis repetitiv.

„Practic, domnul doctor Budurcă Radu nu a rezolvat nici măcar una dintre problemele medicale pentru care am suferit operația din 23 august 2013”, se mai precizează în acțiunea inițiată de tânără.

Ulterior, tânăra a mers din nou la medicul Radu Budurcă, convenind să se opereze din nou. Cea de-a doua operație a avut loc pe 23 aprilie 2014, ea plătind 2.500 de lei, pentru care susține că nu a primit chitanță.

„După a doua operație, simptomele s-au acutizat, iar aspectul feței s-a înrăutățit și mai mult. Domnul doctor m-a sfătuit să stau liniștită deoarece nasul se va reface în câteva săptămâni, însă cu fiecare săptămână ce trecea realizam că nasul se dezumfla, dar cicatricea era tot mai vizibilă. Mai mult, am observat și o crescătură în nara dreapta, destul de proeminentă, care durea și îmi împiedica respirația mai mult decât la operația anterioară”, a declarat tânăra.

Văzând evoluția postoperatorie a pacientei, chirurgul plastician a hotărât că este necesară o a treia intervenție chirurgicală, care a fost gratuită, dar care nu a rezolvat problemele tinerei. Aceasta, văzând că doctorul ieșean îi recomandă o a patra operație, a decis să consulte și alți medici specialiști.

Astfel, în 12 noiembrie 2014, tânăra a fost consultată de Kasem Abu Bakr, medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă din București, recomandându-i o operație nazală care ar fi costat-o 3.500 de euro plus TVA.

Pacienta a precizat că a depus o sesizare și la Colegiul Medicilor din Iași. Dosarul a fost depus în instanță luni, nefiind încă stabilit primul termen de judecată.

„Medicul specialist în chirurgie plastică și reconstructivă reține ca și concluzii următoarele: deformare morfofuncțională prezentă la momentul actual al nasului la nivel osos, cartilaginos și mucosal intern, cu afectarea funcției respiratorii și, mai ales, inspiratorii, recomandându-mi o reintervenție plastică și reparatori pentru a reface întreaga structură nazală”, se mai precizează în dosar.

Managerul Spitalului „Sfântului Spiridon” din Iași, Ioan Bârliba, a declarat că acest caz a fost adus în atenția unității spitalicești și că în prezent se desfășoară o anchetă a Comisiei de etică, ale cărei rezultate vor fi prezentate în instanță.

„Este o acțiune în timp, iar comisia este în curs de deliberare. După ce vom fi notificați de acțiunea depusă în instanță vom prezenta rezultatele acesteia și ne vom supune legislației în vigoare, fie că va fi vorba de achitarea unor daune, fie că va fi vorba de sancționarea medicului vizat”, a declarat Ioan Bârliba.