CIFRA SECRETĂ A GUVERNULUI. CÂT VA AJUNGE INFLAȚIA PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

CIFRA SECRETĂ A GUVERNULUI. CÂT VA AJUNGE INFLAȚIA PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:51

inflația să fie de fapt mai mică, comercianții fiind obligați descăderea consumului să fie foarte atenți cu majorările de preț,fiind nevoie „să calculeze de nouă ori” înainte să facă o ajustarede preț.

Șocul inflației datorate TVA va dispărea abia peste unan

Economiștii sunt și ei reticenți privind estimările făcute deGuvernul Boc privind inflația. Întrebat de Gândul ce părereare despre nivelul inflației estimat de oficialii guvernamentali,de 6-7%, Lucian Anghel, economistul-șef al BCR, susține că nu sepoate ști cu exactitate care va fi inflația, pentru că ea depindede foarte mulți factori. Ceea ce se știe însă este că efectulmajorării TVA reflectat în inflație va dispărea abia după un an.”Este un șoc important pentru inflație. Efectul va dura circa 12luni. Abia în iulie, în vara lui 2011, vom putea vedea o inflațiede circa 4%, cât este ea acum. Personal, cred că la finele luniiiulie am putea vedea o inflație mai mare decât cea prezentată dedumneavoastră”, ne-a declarat Anghel.

Economistul-șef al BCR susține că inflația ar trebui, după șoculdin iulie, să aibă din nou o tendință de descreștere. „Mi-e greu săcred că în condițiile în care economia se va afla în recesiune,deci se vor vinde mai puține bunuri, comercianții vor risca săcrească prea mult prețurile”, explică Anghel. În ceea ce priveșteposibilitatea ca investitorii străini să se sperie de o inflațiemare și să ocolească România, el susține că acest scenariu esteexclus pentru că această inflație este „administrată”, determinatăde creșterea TVA, deci nu reflectă o economie dezechilibrată.
Conform unui sondaj de opinie în rândul economiștilor, inflația vafi la finele acestui an de 7-8%. „Majorarea TVA la 24% va avea unimpact semnificativ asupra evoluției economiei și ratei inflației.Inflația se va situa la finalul anului la aproximativ 8%, cu circa4 puncte procentuale peste prognoza actuală”, a declarat sâmbătă,după anunțarea majorării TVA, Rozalia Pal, economistul-șef alUniCredit Țiriac Bank, citată de Mediafax.

Producătorii susțin că au de ales între scumpiri șifaliment

În timp ce la Guvern și la BNR se fac estimări privind nivelulinflației, mediul privat susține că, indiferent de ceea ce va alegefiecare producător sau comerciant în parte privind majorareaprețurilor, principalul efect al majorării TVA va fi înmulțireafalimentelor. „Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani săcumpere, 25% dintre firme vor ceda și șomajul și prețurile vorcrește. Nu se va reuși decât distrugerea firmelor care au reușit săsupraviețuiască până acum și reducerea sumelor încasate la bugetulde stat”, a declarat Gheorghe Caruz, președintele PatronatuluiRomân al Cărnii de Porc, citat de Mediafax. Cele două, inflația șifalimentele, ar putea merge însă și „mână în mână”, după cum adeclarat Romulus Dascălu, președintele federației din domeniulbăuturilor spirtoase. „Va fi o inflație de circa 10% și vor creșteprețurile la toate alimentele și toate serviciile. Vor fifalimente, mai ales în rândul firmelor mici și mijlocii”, adeclarat el, citat de agenția de știri.

InfoPlus

BNR nu își mai permite să relaxezecreditarea

Deoarece o nouă relaxare a politicii monetare nu mai esteposibilă, în condițiile majorării TVA la 24%, Consiliul deAdministrație al Băncii Naționale a României, care se întruneșteastăzi, va menține dobânda de politică monetară la 6,25%, considerămajoritatea analiștilor. În fiecare dintre cele patru ședințe depolitică monetară care au avut loc de la începutul anului și pânăîn prezent, banca centrală a scăzut dobânda, de la 8% la minimulistoric de 6,25%. Economistul-șef al BRD, Florian Libocor, estesingurul analist care estimează că BNR va mai coborî azi dobânda cu0,25 puncte, la 6%, și o va menține la acest nivel pentru restulanului. „Am avut în vedere posibilitatea ca rata de politicamonetară să scadă sub 6% la finalul acestui an. Decizia de majorarea TVA anulează, cel puțin teoretic, acest scenariu. Astfel,probabil că se va proceda la o singură reducere, acum, de 25 punctede bază”, a spus Libocor, citat de Mediafax. Pe de altă parte,economiștii-șefi de la BCR, ING Bank România și UniCredit ȚiriacBank anticipează că BNR va menține dobânda de politică monetară la6,25% și consideră că nu mai există șanse ca ținta de inflațiestabilită pentru acest an, de 3,5% cu un interval de variație deplus/minus un punct procentual, să fie atinsă.(A.B.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...