Cincisprezece femei din Cluj s-au intoxicat cu vapori de diluant la locul de muncă și au fost duse de urgență la spital. ITM a deschis o anchetă

Publicat: 07 08. 2015, 10:08
Actualizat: 21 10. 2015, 14:22

Directorul Serviciului Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, Horia Simu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că cele 15 persoane – toate femei – sunt angajate la o firmă privată, iar incidentul s-a produs la locul de muncă al acestora.

„Am fost solicitați în noaptea de joi spre vineri la o firmă din Cluj-Napoca, inițial pentru trei femei care aveau amețeli și stări de leșin, ca urma a unei posibile inhalări de substanțe necunoscute. Echipajele noastre au constatat că era vorba despre cinci femei care au fost stabilizate și transportate la UPU. Ulterior, am fost anunțați că ar mai fi fost afectate alte zece persoane, care aveau aceleași simptome și care au fost transportate și acestea la UPU, starea lor fiind stabilă. În total, sunt 15 persoane preluate și transportate la UPU”, a spus Simu.

Directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, Monica Costin, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că persoanele internate s-au intoxicat cu diluant.

„Este vorba despre un accident colectiv de muncă – un număr de 15 persoane, toate femei, de la o firmă de pe bulevardul Muncii, fiind internate la UPU, după ce au avut stări de greață, vărsături, probleme de respirație, stări de lipotimie. A fost o intoxicație acută involuntară în urma inhalării de substanțe toxice pe bază de diluant. Dintre cele 15 persoane, patru au fost, ulterior, internate la Secția de Medicină Internă 1, alte patru la Medicină Internă 2, iar una a fost internată la ORL, în condițiile în care a făcut și un angioedem. Restul de șase femei sunt, în continuare, internate la UPU și le vom muta pe alte secții clinice. Toate persoanele sunt stabile hemodinamic și respirator”, a spus Costin.

Potrivit acesteia, cel mai probabil femeile vor fi externate în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evoluția stării de sănătate.

Și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a declanșat o anchetă în acest caz.

„Tratăm cazul ca un accident colectiv de muncă”, a declarat pentru MEDIAFAX, inspectorul șef adjunct al ITM Cluj, Emilian Roșca.

Firma la care a avut loc incidentul a fost înființată la Cluj-Napoca în anul 2002, fiind sucursala unei companii germane, și se ocupă cu fabricarea de piese pentru industria auto.