Clădirea din Centrul Istoric care s-a prăbușit era încadrată de imobile considerate „pericol public”

Publicat: 15 05. 2013, 16:26
Actualizat: 15 05. 2013, 16:26
Clădirea din Centrul Istoric al Capitalei care s-a prăbușit miercuri era, practic, o ruină nelocuită în apropierea căreia au rămas imobile încadrate în clasa I de risc seismic și considerate, în urma expertizei, "pericol public".

Clădirea din Centrul Istoric al Capitalei care s-a prăbușit miercuri era, practic, o ruină nelocuită în apropierea căreia au rămas imobile încadrate în clasa I de risc seismic și considerate, în urma expertizei, „pericol public”.

Imobilul prăbușit, construit la sfârșitul secolului XIX pe strada Blănari, figurează pe Lista monumentelor istorice de categoria B (de interes local), la fel ca majoritatea caselor din apropiere.

Înainte de prăbușire, la numerele 4 și 6 ale străzii Blănari se aflau o fațadă și elemente structurale de interior. Conform datelor oficiale, la numerele 4 și 6 ale străzii se află două case. La fața locului, în prezent, a rămas doar o bucată de fațadă pe care se află trecute ambele numere.

În vecinătatea clădirii prăbușite se află imobile încadrate încă din anii ’90 în clasa I de risc seismic, unele dintre acestea fiind considerate „pericol public”, conform ultimei centralizări făcute de municipalitate.

Potrivit oamenilor din zonă, la clădirea prăbușită se lucra de la începutul acestui an, aici urmând a fi construită o clădire de birouri cu o parcare în spate. Cei din zonă și-au mai amintit că, în urmă cu mai mult timp, clădirea era ocupată de oameni ai străzii, care au fost evacuați cu un executor judecătoresc și cu poliție, ulterior muncitori începând să care mult moloz afară din clădire.

Pentru imobilul de pe strada Blănari numărul 4, Teodora Vasilescu obținea, pe 24 martie 2004, de la Primăria Capitalei, o autorizație de construire pentru punere în siguranță în regim de urgență.

Ulterior, la 29 octombrie 2010, Adrian George Nuță obținea autorizație pentru reconstruire, se arată pe site-ul Primăriei Municipiului București.

Clădirea aflată pe strada Blănari, care nu era locuită, s-a prăbușit miercuri în jurul orei 14.00, nefiind înregistrate victime.

La fața locului au ajuns echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București și Poliția Locală, care au împrejmuit zona.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale a Municipiului București, Răzvan Popa, a declarat că înainte cu foarte puțin timp de prăbușirea clădirii, constructorul care lucra la imobil a făcut o sesizare, spunând că sunt trepidații.