Cluj:Consiliul Local a alocat 450.000 de lei pentru extinderea adăpostului pentru câini cu 60 locuri

Publicat: 10 10. 2013, 17:28
Actualizat: 01 10. 2018, 00:03

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, joi, alocarea a 450.000 de lei pentru extinderea adăpostului pentru câini administrat de o regie a primăriei cu 60 de locuri, pentru a se recurge „cât mai puțin cu putință” la prevederile legii privind eutanasierea animalelor fără stăpân.

Primarul Emil Boc a declarat, joi, că extinderea adăpostului se va face la standardele cerute de lege, pentru a se da „un semnal de civilizație”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem o capitală europeană a tineretului, vrem să fim capitala europeană a culturii și dorim să recurgem cât mai puțin cu putință la prevederile legii privind eutanasierea câinilor. De aceea, am propus extinderea adăpostului pentru câinii comunitari cu 60 de locuri pentru a face față provocărilor viitoare. Deocamdată, nu avem probleme, pentru că situația este sub control în municipiu. Extinderea se va face la standardele cerute de lege, trebuie să dăm un semnal de civilizație, pentru că eu țin la blazonul european al orașului. Avem bani în buget pentru acest proiect și nu luăm sume de la alte proiecte. Suma prevăzută este maximală, urmând ca la licitație să se mai economisească bani, iar CL a aprobat proiectul cu suma de 450.000 de lei”, a spus Boc.

În favoarea proiectului de alocare a banilor pentru extinderea adăpostului pentru câini au votat consilierii PDL și UDMR, în timp ce consilierii USL au votat împotrivă, reclamând costul pe metru pătrat al unei cuști pentru un câine comunitar din adăpostul administrat de regia primăriei, care ar fi mai mare decât cel prevăzut pentru o locuință de necesitate.

„Suma prevăzută pentru extinderea adăpostului pentru câini cu 60 de locuri mi se pare exagerată, ar reveni 1.666 de euro pentru un loc. Rezultă că un metru pătrat al extinderii unei cuști pentru câini costă 186 de euro, față de 183 de euro, cât este costul pentru un metru pătrat necesar construirii unei locuințe de necesitate. Am estimat în urma mai multor calcule faptul că se poate reduce costul acestei investiții la 150.000 de lei. Proiectul este pertinent și necesar Clujului, dar am contestat valoarea lui”, a subliniat Claudia Anastase, consilier local din partea PSD.

Directorul Direcției Tehnice din Primăria Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, a declarat la rândul său că extinderea adăpostului va beneficia de apă, gaz, curent, echipamente pentru mâncarea câinilor.

În adăpostul pentru câini administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) din subordinea Primăriei Cluj-Napoca sunt în prezent 132 de câini în cele 157 de locuri.

În luna septembrie, 85 de câini au fost ridicați de pe străzi în municipiul Cluj-Napoca.

Într-o conferință de presă din 4 septembrie, primarul Emil Boc a declarat că nu știe câți câini vagabonzi sunt în Cluj-Napoca, dar că „situația este sub control”.

Potrivit unor amendamente adoptate în 10 septembrie de Camera Deputaților, „câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare”.

Totodată, animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, vor putea fi eutanasiate de îndată, menționează un alt articol al legii.

În cazul în care un câine înregistrat în evidențele adăposturilor nu este revendicat sau adoptat va fi eutanasiat, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens.