CNA a decis. Digi24 și MyneleTV, printre noile canale obligatorii la retransmisie pentru cabliști

CNA a decis. Digi24 și MyneleTV, printre noile canale obligatorii la retransmisie pentru cabliști
Publicat: 04/02/2014, 20:07

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a stabilit, în ședința de marți, lista televiziunilor „must-carry”, ce trebuie retransmise obligatoriu în 2014 de toți cabliștii din România, printre posturile nou intrate în această listă numărându-se Digi TV, Mynele TV și Trinitas TV.

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au decis publicarea listei „must-carry”, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 și Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH), și urmează să fie publicată în următoarea perioadă pe pagina de internet a CNA, la adresa www.cna.ro.

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență”.

Lista televiziunilor care trebuie neapărat retransmise

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în anul 2014 se regăsesc programele Societății Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara), dar și TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internațional între România și Franța.

De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în 2014 se regăsesc 31 de televiziuni private, selectate în ordinea indicelui anual de audiență: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Național TV, România TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV, Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, Gsp TV, Trinitas TV, UTV, Național 24 Plus, Music Channel, Look TV, Neptun TV, Speranța TV, Nașul TV, H!T Music Channel, Trasilvania L!ve, TVH, Inedit TV, Alfa Omega TV, Credo TV și Travel Mix.
Potrivit reprezentanților CNA, Asociația Română pentru Măsurarea Audiențelor (ARMA) a furnizat CNA audiențele anuale la nivel național (rating% pe Whole Day, All + guests, pentru anul 2013).

Comparativ cu 2013, în acest an cabliștii sunt obligați să retransmită în plus următoarele televiziuni: Digi 24, Mynele TV, Trinitas TV, Speranța TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.

Obiecțiile unor dintre membrii CNA

Digi 24 este o televiziune de știri deținută de compania de telecomunicații RCS&RDS, iar Mynele TV este o televiziune de manele și muzică de petrecere din al cărei acționariat face parte și cântărețul Costi Ioniță, iar Trinitas TV este postul TV al Patriarhiei Române.
În scopul includerii în lista „must carry”, radiodifuzorii interesați declară la CNA, până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru anul calendaristic în curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. Declarația este valabilă până la data de 15 ianuarie a anului următor.
Totuși, lista „must carry” de anul acesta cuprinde și televiziuni care au depășit termenul de 15 ianuarie, impus de Decizia 72. De exemplu, Neptun TV a depus documentația prevăzută de CNA pentru includerea în această listă pe 31 ianuarie, România TV – pe 16 ianuarie, iar Credo TV – pe 23 ianuarie.

Membrul CNA Narcisa Iorga a atras însă atenția că și CNA a depășit termenul impus de Decizia 72 din 2012 pentru publicarea listei „must-carry”, respectiv 1 februarie. Ea a mai spus că unii membri ai Consiliului și-au schimbat poziția față de ședința din 30 ianuarie 2014, când CNA a analizat două tipuri de liste „must carry” pentru 2014, însă membrii Consiliului nu s-au înțeles cu privire la niciuna, astfel încât discuția a fost amânată pentru ședința de astăzi. Iorga a mai spus că unii membri ai CNA și-au schimbat poziția și după ce, pe 31 ianuarie 2014, Antena TV Group a transmis un comunicat de presă referitor la „must-carry”. „Eu cred că acesta este motivul pentru care unii colegi una au spus joi (pe 30 ianuarie, n.r.) și alta spun azi. De ce nu am publicat lista joi? Ca să întârziem. Eu, în momentul de față, nu mai pot să spun că Național TV și România TV nu au depus în termen adresa. Dacă noi ne-am permis să ignorăm o decizie a noastră, anume de a publica lista pe 1 februarie. Datorită reacției Antena Group, perfect justificată (…), acum ne reevaluăm poziția de joi”, a spus Narcisa Iorga.
Iorga a remarcat două aspecte privind lista „must carry”, respectiv faptul că Digi 24 și Antena Stars s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice pentru a deveni obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii.

Ea a spus că Antena Stars s-a lansat pe 16 decembrie 2013, înlocuind Antena 2, și, cu toate acestea, audiența lui este calculată ca și cum postul ar fi emis întregul an. „Antena Stars nu a fost măsurată în întregul an 2013, a fost măsurată Antena 2. În listă ar trebui să apară fie Antena 2, fie Antena Stars, însă cu audiența cât a emis împărțită la 12 luni”, a spus Iorga. De asemenea, Iorga a spus că Digi 24 apare în listă deși nu a fost cunoscut public faptul că audiența sa ar fi fost măsurată de ARMA. Prezent la ședința CNA de marți, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS, a spus că audiența Digi 24 a fost măsurată, dar nu a fost publicată măsurătoarea.

Deși a susținut ca și Narcisa Iorga aplicarea articolului 82 din Legea audiovizualului la fel ca în anii precedenți, și membrul CNA Valentin Jucan a făcut referire la Digi 24. El a spus că i se pare hilară cererea Digi 24 de a intra în „must carry”, remarcând faptul că, intrând în lista „must carry”, Digi 24 trebuie difuzat obligatoriu de toți cabliștii, inclusiv de concurenții direcți ai RCS&RDS, respectiv UPC România și Romtelecom. „Dacă vă aduceți aminte, la momentul când a cerut licență, Digi 24 a spus că nu este interesat nici de publicitate și nici de rating (…) acum vedem că exact lucrul ăsta se întâmplă, ei transmițând un document prin care se declară liberi la retransmisie față de propria companie (…) Eu consider asta ca fiind o mică șmecherie prin care din grila RCS va fi scos un canal (…) Cum te declari singur liber la retransmisie în propria ogradă? În rețeaua RCS, Digi 24 va ocupa într-un mod incorect un loc care ar trebui să-l ia un alt radiodifuzor, dar asta este o situație pe care nu o putem reglementa”, a spus Jucan.

Totodată, membrul CNA Lorand Turos a propus ca CNA să se adreseze Consiliului Concurenței, pentru un punct de vedere în legătură cu intenția Digi 24 de a se declara liber la retransmisie pentru a intra în „must-carry”. „Și, până la venirea răspunsului de la Consiliul Concurenței, eu nu voi sancționa niciun distribuitor care nu va prelua Digi 24”, a spus, la rândul său, membrul CNA Monica Gubernat.

Televiziunile regionale, în pachetul must carry

Pe de altă parte, în „lista must carry” vor intra și televiziunile regionale, întrucât potrivit articolului 82, alineatul 2 din Legea audiovizualului, „Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligația, la nivel regional și local, să includă în oferta lor cel puțin două programe regionale și două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienței”.
În „lista must-carry” vor intra și televiziuni dedicate minorităților, în conformitate cu articolul 82, alineatul 4 din Legea audiovizualului, potrivit căruia: „În localitățile în care o minoritate națională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura și servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorității respective”.

Lista „must carry” produce efectele până la obținerea de către distribuitorii de servicii a unui nou acord al CNA privind modificarea structurii ofertei de servicii de programe în conformitate cu noua listă „must carry”. Potrivit dispozițiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, lista „must carry” este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepția celor care utilizează pentru retransmisie rețele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH). În maximum 7 zile de la publicarea listei „must carry”, distribuitorii de servicii de programe vor solicita, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicații electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită potrivit art. 82 din Legea audiovizualului. Dacă în maximum 15 zile de la publicarea listei „must carry” radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×