CNA: România TV și B1, amendate din cauza limbajului injurios folosit de Dragoș Pătraru și Radu Banciu

Publicat: 25 03. 2014, 19:43

Sancțiunile au fost propuse de Monica Gubernat, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Amenda de 20.000 de lei a fost aplicată România TV cu șase voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Cristina Trepcea), în timp ce „împotrivă” au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

În ceea ce privește B1 TV, amenda de 10.000 de lei a fost aplicată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu), în timp ce „împotrivă” au votat Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu și Radu Călin Cristea.

În cazul România TV, amenda a fost aplicată pentru edițiile din 27 ianuarie, 28 ianuarie, 31 ianuarie, 3 februarie, 7 februarie, 20 februarie, 24 februarie, 26 februarie, 27 februarie și 28 februarie ale emisiunii „Starea Nației”, în care Dragoș Pătraru a folosit un limbaj injurios (cuvinte precum „proastă”, „rahat pe varză”, „tâmpiței” etc.).

B1 TV a fost amendată pentru edițiile din 27 ianuarie, 3 februarie, 12 februarie, 14 februarie, 19 februarie și 27 februarie ale emisiunii „Lumea lui Banciu”, în care Radu Banciu a folosit un limbaj injurios („nenorocit”, „rahat”, „cretin”, „tâmpițel” etc.).

În cazul celor două televiziuni, membrul CNA Narcisa Iorga a făcut propria sa propunere – România TV, amendă de 20.000 de lei (cu includerea emisiunilor în care Dragoș Pătraru s-a referit la realizatoarea de televiziune Sorina Matei) și B1 TV, amendă de 10.000 de lei -, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicată.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, președintele CNA, a spus, în ședința de marți, că emisiunile difuzate de televiziunile de știri, în intervalul orar 23.00 – 24.00, vor fi monitorizate de Consiliu pe toată durata anului.