CNAS a decis. Cui revine responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate

Publicat: 10 01. 2018, 18:09

„Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care rețeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite și protocoalele terapeutice (…), în sensul lărgirii accesului pacienților la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

O altă modificare propusă de CNAS este legată de prescripțiile și serviciile medicale acordate pe baza informațiilor din sistemul informatic, astfel, să nu mai fie imputate furnizorilor în cazul în care sistemul cardului electronic nu funcționează.

Medicii de familie nu vor mai fi nevoiți să introducă, în dosarul electronic de sănătate, datele medicale ale pacienților care declară în scris că, din motive de conștiință sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.

De asemenea, s-a luat în discuție o serie de prevederi de debirocratizare a activității furnizorilor de servicii medicale și de creștere a accesului asiguraților la medicamente și servicii paraclinice finanțate de CNAS.

„Se renunță complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale și se elimină obligația furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creșterea timpului acordat efectiv consultării pacientului”, mai reiese din comunicatul instituției.

Potrivit sursei citate, se renunță la restricția ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeași casă de sănătate ca medicul care a eliberat rețeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că rețetele și biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul țării.

„O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuși să-și găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanță pacienții de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-și forma lista de pacienți va fi extinsă de la șase luni la un an”, este subliniat în comunicatul de presă.

Propunerile aduse de CNAS vin după ce, săptămâna trecută, medicii de familie au protestat timp de câteva zile, prin refuzul de a mai elibera rețete compensate și trimiteri.