COD GALBEN de ceață și de vânt pentru 10 județe. 94 de copaci au fost RUPȚI din cauza ninsorii în Capitală

Publicat: 20 11. 2018, 13:32
Actualizat: 26 03. 2019, 02:07

Potrivit meteorologilor, începând de marți ora 12.30 până miercuri la ora 8.00, vremea va fi închisă și rece. Spre seară va începe să plouă, moderat cantitativ pe parcursul nopții – în jur de 5 l/mp. Trecător vor fi condiții de polei sau ghețuș.

Vântul se va intensifica treptat spre seară și noaptea când la rafală se vor atinge viteze de până la 40 – 45 km/h.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă va fi de minus 1 – 0 grade.

Începând de miercuri dimineață până joi dimineață, vremea se va menține închisă și rece, iar temporar va ploua, posibil însemnat cantitativ – în jur de 15 l/mp.

Vor fi posibile precipitații slabe sub formă de lapoviță și ninsoare, iar probabilitatea de polei sau ghețuș va fi ridicată.

Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări ziua când la rafală se vor atinge viteze de până la 45 – 50 km/h. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, iar cea minimă în jur de minus1 grad.

Meteorologii au emis, pentru marți, până la ora 11:00, un cod galben de ceață și de vânt pentru peste 10 județe din țară, unde se vor semnala ceață ce reduce vizibilitatea sub 200 de metri sau izolat 50 de metri, dar și lapoviță și ninsoare la munte.

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de ceață și vânt, până la ora 11:00 pentru următoarele județe: Mededinți, Olt, Gorj, Ialomița, Prahova, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman, Buzău, Ilfov, Călărași, Brașov, Covasna, Caraș Severin (ora 15:00).

Potrivit ANM, se vor semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 metri și izolat sub 50 metri și intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 65-75 km/h. În unele zone va fi ploaie în cele joase și lapoviță și ninsoare la munte.

 

De asemenea, în unele județe vor fi depuneri de polei din ploaie slabă sau burniță.

Pe fondul temperaturilor scăzute și precipitațiilor, în ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte în județele Buzău, Bacău, Botoșani, Constanța, Covasna, Harghita, Iași, Neamț, Vrancea și Tulcea și municipiul București. Majoritatea evenimentelor au constat în arbori doborâți de vântul puternic, derapaje ușoare ale autovehiculelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp sau restricții rutiere pe anumite sectoare de drum, pentru a fi deszăpezite.

La nivel național, pompierii împreună cu echipele administratorilor drumurilor au intervenit pentru deblocarea a 46 de autoturisme, microbuze și autobuze, precum și pentru deszăpezirea a două ambulanțe care se deplasau la caz prin zone acoperite de zăpadă.

În Capitală, 94 de copaci au fost rupți din cauza ninsorii, fiind avariate 67 de autoturisme. Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În localitatea Cochirleanca din Buzău s-a intervenit cu două utilaje ale drumarilor pentru deblocarea din zăpadă a unei ambulanțe care se deplasa la caz. Pe același tronson de drum au fost deblocate și cinci autoturisme care nu mai puteau înainta. Și în localitatea Lanurile s-a depus un strat de zăpadă care a condus la blocarea a trei autoturisme. O freză de la Drumurile Județene a deszăpezit carosabilul, iar cele cinci persoane din mașini au putut să continue drumul.

 

 

În județul Covasna, pe DN 2, în zona localității Ojdula s-a intervenit cu utilaje pentru deblocarea din zăpadă a 5 autoturisme și un microbuz. De asemenea, pe DN 15, în zona localității Creanga din Harghita s-a intervenit pentru deblocarea din zăpadă a 4 autotrenuri și 10 autoturisme.

În localitățile Scânteia și Mădârjac din județul Iași, echipajele ISU au acționat cu autospecialele pentru victime multiple (ATPVM) pentru transportul la spital a 5 persoane cu afecțiuni și a unei gravide.

Pe DJ 207C, în zona localității Ion Creangă din Neamț, drumarii au acționat cu pentru deblocarea din zăpadă a unui autobuz cu 20 de persoane.

 

 

În județul Vrancea s-a acționat pe DN 2N, DN 2L, DJ 205D și DJ 205E, pentru deblocarea din zăpadă a autoturismelor neechipate corespunzător sau a celor care nu mai puteau înainta din cauza stratului mare de zăpadă.

În continuare, meteorologii au transmis o informare care vizează toată țara, fiind prognozate temperaturi scăzute, polei, precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului.

Peste 4.800 de pompieri cu șenilate, autofreze, autospeciale pentru victime multiple sau alte mașini cu capacitate de trecere mărită sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase din această perioadă.