Cod galben de inundații în România! Care sunt zonele afectate – HARTĂ

Publicat: 23 03. 2021, 12:27
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis marți, 23 martie, un cod galben de inundații. Atenționarea este valabilă pentru râuri din județele Satu Mare, Olt și Teleorman.

Codul galben de inundații este valabil începând de marți, 23 martie, ora 11:00, până miercuri, 24 martie, ora 24:00.

Atenționare este valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice: Crasna – curs inferior (sector îndiguit – judeţul Satu Mare) şi Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman).

Cod galben de inundații în trei județe

„Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră»”, informează sursa citată.

Codul galben de inundații înseamnă:

  • risc de viiturisu creșteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații;
  • se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, păraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale;
  • în secțiunile monitorizate hidrometric se pot produce depășiri ale cotei de atenție/fazei 1 de apărare.
Cod galben de inundații în România / Sursă FOTO: INHGA

 

În ceea ce privește vremea, meteorologii au emis marți dimineață informări meteo. Este vorba de vreme rea, cu ninsori și lapoviță, vânt și vreme foarte rece. Este perioada în care se rearanjează tipurile de circulație a aerului dinspre iarnă spre sezonul cald.

Fluctuațiile meteo sunt normale pentru primăvară, ca anotimp de tranziție. Acest fapt este cauzat de rearanjarea tipurilor de circulație a aerului dinspre iarnă spre primăvară, vară.

„Apar tranziții mai bruște decât în alte anotimpuri. Aceste fluctuații sunt puse pe fondul schimbării climatice și amplitudinea lor crește. În mod special, pe Oceanul Atlantic avem un blocaj de circulație care face ca aerul mai cald dinspre vest să fie oprit și avem acum circulația dinspre nord-est care ne aduce vremea această mai rece”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.