Codul rutier 2019, „surpriză” pentru șoferi: Chiar dacă ai mașina echipată cu anvelope de iarnă, riști o amendă de 725 de lei / La ce trebuie să fii atent

Publicat: 07 11. 2019, 11:12

În Codul Rutier este prevăzută și o situație în care polițistul are dreptul să îți dea o amendă de 725 de lei și să îți rețină certificatul de înmatriculare dacă anvelopele de iarnă sunt uzate, deci nu mai funcționează cum ar trebui.

Indiferent dacă anvelopele sunt de iarnă, vară sau all-season, atâta timp cât prezintă urme de uzură considerabile, riști o amendă de 725 de lei.

Limita legală de uzură este cea de 1,6 milimetri, aceeași ca în majoritatea țărilor din Europa, Asia și America de Nord, fiindo prevedere stabilită la nivel internațional.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toți producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele comercializate în europa și Statele Unite ale Americii niște martori de uzura.

În fapt, aceștia reprezintă minim 6 bare din cauciuc poziționate între blocurile profilului de anvelopă, acestea având o înălțime de 1, 6 milimetri.

Prevederile referitoare la martorii de uzură se găsesc în art. 100 din Codul Rutier, unde se menționează că amendă este un din clasa II, deci 405 puncte, ceea ce înseamnă că poate ajunge până la 725 de lei.