COMEMORARE. Ludovic Orban: Nici până astăzi Dosarul numit „Mineriada” nu este finalizat. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie

COMEMORARE. Ludovic Orban: Nici până astăzi Dosarul numit Mineriada nu este finalizat. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie
Publicat: 13/06/2020, 11:18
Actualizat: 13/06/2020, 12:45
Premierul Ludovic Orban a făcut sâmbătă un apel către magistraţi să facă lumină şi să stabilească adevărul în Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 care nu este nici până astăzi rezolvat.
„În 13 iunie regimul comunist, condus de Ion Iliescu, după ce câştigase alegerile în „Duminica Orbului” a decis, după o înscenare penibilă, să facă apel în primă fază la forţele de ordine şi după aceea să facă apel la mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor, oamenilor care aveau o puternică convingere anticomunistă şi în favoarea libertăţii. Iar după data de 13 iunie au urmat crime, scene de o brutalitate inimaginabilă, anchete făcute de procurori,bătăi ale tinerilor nevinovaţi, administrate fie de mineri, fie de organele de ordine. Nici până astăzi Dosarul numit „Mineriada”, un dosar care trebuie să facă dreptate nu este finalizat, iar vinovaţii nu sunt pedepsiţi. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă lumină, să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi”, a declarat premierul în Piaţa Universităţii.

Premierul Ludovic Orban a participat, sâmbătă, la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în Piața Universității.

Alături de premier, se află și fostul președinte Emil Constantinescu.

„Mineriada din 13-15 iunie 1990” se referă la reprimarea, de către forţele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piaţa Universităţii

Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă sub numele de „Mineriada din 13-15 iunie 1990” şi se referă la reprimarea, de către forţele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piaţa Universităţii din acea perioadă. Manifestaţiile din Piaţă, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu şi începuseră încă din 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piaţa Universităţii.

La manifestaţiile din Piaţă, care au debutat în 22 aprilie 1990, au participat intelectuali, studenţi, elevi, funcţionari, dar şi personalităţi culturale şi publice, revendicările demonstranţilor fiind grupate într-o declaraţie care a fost publicată/citită la 26 aprilie 1990. Una dintre principalele revendicări era Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara prin care se cerea ca foştilor activişti comunişti şi foştilor ofiţeri de Securitate să li se interzică dreptul la candidatură pentru trei legislaturi consecutive, se arată în volumul „România 1989-2005. O istorie cronologică” (Stan Stoica, Editura Meronia, 2005).

Fenomenul Piaţa Universităţi

În intervalul cuprins între 22 aprilie şi 13 iunie, la manifestaţiile din Piaţa Universităţii, cunoscute sub numele de Fenomenul Piaţa Universităţii, s-au strigat lozinci anticomuniste şi anti-guvernamentale precum: „Libertate”, „Timişoara”, „Jos Iliescu”, „Jos comunismul”, „Iliescu nu dezbina ţara”, „Proclamaţia de la Timişoara, lege pentru toată ţara”, „Apel din Timişoara, trezeşte, Doamne, ţara”, „16-22, cine-a tras în noi”, „Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea”, „Treziţi-vă, români, aveţi din nou stăpâni”, „Iliescu pentru noi este Ceauşescu II”, „Cine-a tras în noi, 16-22”, „Cine-a tras în noi, după 22” etc, au fost o parte dintre lozincile strigate de protestatari în acea perioadă, conform Raportului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2010.

Slujbe de pomenire pentru victimele Mineriadei din 1990 si pentru poetul Mihai Eminescu vor fi oficiate sambata, respectiv luni, a anuntat Patriarhia Romana.Slujba de pomenire pentru victimele mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 va avea loc, sambata, de la ora 16.00, la troita din fata Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, a transmis Patriarhia.

La implinirea a 30 de ani de la evenimente, ea va fi oficiata de un sobor de preoti delegati de Arhiepiscopia Bucurestilor.

Pomenirea poetului Mihai Eminescu, la implinirea a 131 de ani de la moartea sa, va fi oficiata luni, la Cimitirul Serban Voda (Bellu) din Capitala.

Președintele Klaus Iohannis a depus joi coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei

Președintele Klaus Iohannis a depus joi coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și la Monumentul „Kilometrul zero al democrației”, cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, anunță Administrația Prezidențială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase