Comisia Europeană, despre CLASAREA dosarului Timmermans: Autoritățile române nu aveau, de la bun început, jurisdicție

Publicat: 29 03. 2019, 18:09

„Am luat la cunoștință asupra deciziei procurorilor de a clasa dosarul împotriva oficialilor Comisiei din lipsă de dovezi. Vă reamintesc că autoritățile române, nu aveau de la bun început, nu au niciun fel de jurisdicție asupra acestor cauze”, a afirmat Margaritas Schinas, vineri, într-o conferință de presă.

Reacția CE vine după ce procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) anunță, joi, că au clasat dosarul penal denumit generic „Timmermans”, pe motiv că nu a fost găsit niciun indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista.

În februarie 2019, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a înregistrat un dosar penal în urma plângerii depuse de luju.ro, plângere în care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarul european pe Justiție Vera Jourova, procurorul general al României, Augustin Lazăr, și șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, erau acuzați de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informații false, în legătură cu o presupusă falsificare a raportului MCV din 13 noiembrie 2018.

Inițial, denunțul a fost depus la DIICOT, însă a fost trimis apoi către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

CE confirmă discuția telefonică între Timmermans și Dăncilă pe OUG privind codurile penale

„Da, confirmăm că ieri (joi – n.r.) a avut loc o discuție telefonică privind cele două ordonanțe de urgență. Ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic”, a afirmat Margaritas Schinas, vineri, într-o conferință de presă.

Reacția CE vine după ce Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferință cu Frans Timmermans, aceasta promițându-i prim-vicepreședintelui CE că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, potrivit surselor politice MEDIAFAX.

De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experți de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Șeful Executivului și prim-vicepreședintele Comisiei Europene au finalizat, pe 11 martie, planul de lucru al experților români și europeni, pentru a găsi soluții de punere în aplicare a recomandărilor MCV.

Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la București din cauza OUG 7 care modifică legile justiției și a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupție și păstrării indepedenței magistraților.

Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnații care au sentințe definitive pronunțate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile.

foto: Hepta