Consilierul prezidențial Constantin Degeratu: România ar putea sa îsi schimbe poziția față de Kosovo

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 03 05. 2012, 11:58
Consilierul prezidential pe probleme de Aparare, Constantin Degeratu, a declarat, marti, la Constanta, ca tara noastra ar putea sa-si schimbe pozitia fata de Kosovo, în functie de cum vor evolua lucrurile în Europa, dar mai ales în functie de interesele nationale.

Consilierul prezidential pe probleme de Aparare, Constantin Degeratu, a declarat, marti, la Constanta, ca tara noastra ar putea sa-si schimbe pozitia fata de Kosovo, în functie de cum vor evolua lucrurile în Europa, dar mai ales în functie de interesele nationale. Consilierul prezidential pe probleme de Aparare a mai apreciat ca militarii români care fac parte din fortele de ordine deplasate de ONU în Kosovo trebuie sa-si continue mandatul. Constantin Degeratu a mai afirmat ca summit-ul din aprilie de la Bucuresti ar putea fi "un moment oportun pentru gasirea unor solutii viabile si pasnice" în problema Kosovo.

Parlamentul de la Pristina a declarat, duminica, independenta provinciei Kosovo fata de Serbia, provocând nemultumirera Belgradului, dar si a Rusiei. Parlamentul României a adoptat, luni seara, declaratia privind nerecunoasterea independentei provinciei Kosovo, cu 357 de voturi "pentru" si 27 "împotriva". Reafirmîndu-si sprijinul pentru angajamentele europene si euro-atlantice asumate de România, Parlamentul României a solicitat CSAT sa analizeze cu promptitudine statutul prezentei militare si civile românesti în provincia Kosovo, sub egida internationala în situatia nou creata.

Presedintele Traian Basescu a declarat la rândul sau, luni, dupa discutiile cu reprezentantii partidelor politice, ca România îsi mentine pozitia si nu va recunoaste independenta provinciei Kosovo.