CORONAVIRUS. Mai mulți pacienți bolnavi de la Spitalul „Victor Babeș” cer externarea. De ce nu pot fi trimiși la domiciliu, deși nu au simptome

Publicat: 12 04. 2020, 08:55
Actualizat: 12 04. 2020, 08:57
TIMIȘOARA: Drama unei mame care a fost infectată de medici şi nu poate să îşi vadă copilul / Sursa Foto: Pixabay

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, din București, susține că mai mulți pacienți din rândul celor asimptomatici solicită să fie externați iar uneori personalul medical se confruntă cu situații deosebite, fiind pe punctul de a apela la forțele de ordine.

Doctorul Emilian Imbri susține că protocolul existent înterzice externarea bolnavilor de COVID-19 chiar dacă sunt asimptomatici, condiția fiind ca la un interval de 24 de ore rezultatele a două teste să fie negative, relatează Mediafax.

De asemenea, specialistul susține că acești pacienți nu vor pleca acasă nici dacă vine un nou val de persoane infectate care au nevoie de spitalizare. În plus, acesta a anunțat că primii care ar urma să plece din spital este personalul medical infectat de la Spitalul „Victor Babeș”, în jur de 50 de persoane, care va fi plasat în hoteluri, iar pacienții vor fi transferați la spitalele suport.

Explicația lui Raed Arafat

Zeci de țări din întrega lume au fost afectate de pandemia de coronavirus, însă România este printre puținele care i-a internat pe cei infectați indiferent de simptome.

„Fiecare țară procedează în felul ei. La noi, au fost lăsați acasă unii în formă ușoară, mai ales dacă stăteau singuri. E un ordin al ministrului Sănătății. Ne pregătim să primim acești pacienți în zone organizate. Astfel poți să rupi cercul vicios și să nu îl mai lași să transmită în rândul familiei. Este la latitudinea medicilor dacă îi internează sau nu”, a transmis Raed Arafat.

Managerul Spitalului „Victor Babeș” a declarat că nu a primit acest ordin de ministru.

Analiză

Totuși, o analiză făcută de jurnaliștii de la Financial Times arată că rata mortalității are legătură cu rata internărilor. Aceștia au comparat două regiuni afectate din Italia: Lombardia și Veneto. Unul dintre motivele datorită căruia în Veneto au decedat mai puțini oameni este faptul că nu au fost făcute internări masive, cazurile ușoare fiind tratate la domiciliu.