CORONAVIRUS. Medicul Adrian Streinu Cercel: „Nu vă vizitați părinții și bunicii!” / Cât ar trebui să stea românii izolați în casă

Publicat: 20 03. 2020, 06:30
Foto: Captură / Pixabay

Medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a declarat că 80% din populația României s-ar putea îmbolăvi de coronavirus în următorul an de zile.

După ce a declarat că vârful epidemiei va fi de Paște, medicul Streinu Cercel avertizează și asupra altor aspecte. Românii trebuie să ia în serios izolarea și să nu se aventureze, în următoarele 10 săptămâni, decât dacă este imperios necesar. Profesorul Cercel ne sfătuiește să nu ne vizităm rudele, mai ales pe cele în vârstă, timp de trei luni, spre binele lor.

8-10 săptămâni de izolare

„Minimum şase săptămâni, opt săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, la Antena 3.

„Să nu ne imaginăm că în astea două luni de zile nu se va întâmpla absolut nimic, să nu ne imaginăm că nu se vor îmbolnăvi oameni, să nu ne imaginăm că nu vor fi urgenţe medico-chirurgicale, dar la momentul de faţă, noi trebuie să depăşim situaţia, să reducem activitatea în spitale tocmai pentru a face loc potenţialilor pacienţi care vor veni infectaţi cu noul coronavirus, în detrimentul altora care au nevoie de servicii medicale. E cazul celor cu diabet, pacienţi oncologici şi aşa mai departe, adică lucrurile sunt foarte complicate, nu sunt aşa de ici, de colo”, a declarat medicul Streinu-Cercel.

Tinerii să nu-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii!

„Cum se traduce povestea asta în viața de zi cu zi? Trebuie să ținem cont că avem copii, adulți tineri și mai puțin tineri și avem persoane în vârstă. Acest virus ne-a spus că nu se atinge prea mult de copii și oamenii tineri, dar are o problemă cu cei în vârstă. Trebuie să-i protejăm pe cei în vârstă. Trebuie să limităm circulația celor tineri. Tinerii nu trebuie să-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii. Dacă vor să-i ajute, le cumpără cele necesare și le lasă bagajele la ușă”, a recomandat Cercel”, a explicat acesta.

Virusul „preferă” persoanele vârstnice

„Acum, cum se traduce toată această poveste în viața de zi cu zi. În viața de zi cu zi trebuie să ținem cont de grupele populaționale pe care le avem. Și știm cu toții că avem copii, avem adulții tineri și mai puțin tineri, și respectiv persoane în vârstă. Acest virus a venit cât se poate de clar și s-a devoalat în fața noastră și ne-a spus: „măi doctorilor, eu nu mă ating prea mult de copii, eu nu mă ating prea mult de oameni tineri, dar am o problemă cu cei în vârstă”, a explicat Adrian Streinu Cercel.