CORONAVIRUS. Prof. dr. Virgil Păunescu: „Avem vaccinul împotriva virusului!” / Care este vestea proastă

Publicat: 31 03. 2020, 06:51
Actualizat: 31 03. 2020, 17:35
Foto: Facebook / Virgil Păunescu

Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorul centrului Oncogen din Timișoara, a făcut precizări noi cu privire la vaccinul dezvoltat de instituția pe care o conduce. Medicul spune însă că nu are capacitatea de a fabrica milioane de doze din vaccinul anti-coronavirus.

„Să clarificăm odată și pentru totdeauna subiectul vaccinului:

Științific, așa este corect să îl numim: vaccin in testare pe celule umane.

Confuzia creată este dată de diferența dintre două concepte: Dezvoltare versus Fabricare.

Institutul nostru este unul de cercetare- dezvoltare. Putem DEZVOLTA un vaccin, putem produce circa 1000 de doze din acest vaccin și putem să-l testăm în fazele I și II.

Dar NU suntem fabrică și nu putem fabrica milioane de doze din acest vaccin. Institutul Cantacuzino trebuia să se ocupe de fabricarea vaccinului.

Cei care vă spun altceva fie nu înteleg biotehnologiile, fie doresc să vă inducă in eroare”, a anunțat prof. dr. Virgil Păunescu pe pagina sa de Facebook.

„Situația, unică în ultima sută de ani prin gravitate, obligă toți oamenii care au resurse și capacitatea de a contribui cu ceva pentru a ameliora aceaste lucruri grave pe care le traversăm, îi obligă să facă un efort. Noi la Timișoara, având un centru din fonduri europene foarte bine dotat, probabil unul dintre cele mai bune din țară, și având experiență în terapia cu vaccinuri, în cancer, în sensul de studii, am hotărât că această experiență a dezvoltării de vaccinuri în cancer poate fi translatată în ceea ce se cheamă vaccinarea în cazul unui virus. (…) Dezvoltarea prototipului a fost oarecum gata la sfârșitul lunii ianuarie, după care am început să comandăm componentele vaccinului – un amestec de 15 proteine – în străinătate și am început testarea lor, exact cum fac zeci de alte laboratoare, la ora actuală, în lume. (…) După ce vom termina testele pe celule umane, în vreo trei săptămâni, vom putea avea primele rezultate privind eficiența”, a declarat specialistul la Digi24.

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Cercetătorii de aici au anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că un vaccin personalizat care să protejeze contra noului Coronavirus ar putea fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer.