COVID -19. Prostituatele din București mor de foame. „Suntem într-o situație disperată. Nu mai avem ce mânca!”

Publicat: 27 04. 2020, 13:35
Actualizat: 22 09. 2020, 12:01

Zeci de prostituate din București, care obișnuiau să-și caute clienții pe stradă, au ajuns într-o situație disperată ca urmare a restricțiilor de circulație impuse de Ordonanțele Militare.  Aceste femei, multe mame singure, au ajuns să primească ajutoare, din partea unei fundații care se ocupă, în general, de oamenii străzii.

 

Pandemia nu a lovit numai angajații care lucrează în unele sectoare economice ci și categoriile care trăiesc la periferia societății. Este vorba despre femeile care se întrețin din prostituție stradală, de cerșetori, de cei care se ocupau de parcări dar și de alți cetățeni, unii chiar cu locuri de muncă, aruncați în mizerie de efectele economice provocate de noul coronavirus.

În ce le privește pe prostituate, acestea au fost anunțate de polițiști încă de la prima Ordonanță Militară că nu mai au voie să iasă pe stradă decât pentru cumpărături sau alte motive permise de lege, dar în niciun caz pentru a-și racola eventualii clienți.

Ca urmare, aceste femei, care oricum trăiau în mizerie, multe mame singure, au intrat în colaps din punct de vedere financiar.

Maria Ursan, directorul executiv al fundației „Carusel”, care se ocupă de sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile, a declarat, pentru Gândul.ro, că, în ultima perioadă, a primit mai multe mesaje venite din partea unor femei care practică prostituția stradală și care au cerut ajutor urgent.

„Lucrătoarele sexuale care până acum își câștigau traiul pe stradă, au ajuns să moară de foame, Primim mesaje, pe Facebook, în care ne spun că se află într-o situație disperată și ne roagă să trecem pe la ele ca să le ducem ceva de mâncare”, a spus Ursan.

Reprezentantul Carusel a explicat că nu este vorba despre prostituatele de lux, care lucrează în apartamente situate central sau vile închiriate, ci despre acele femei care pot fi văzute, uneori, în zona Gării de Nord, Piața Muncii ori celebra stradă Ștefan Furtună.

Ursan a tras, însă, un semnal de alarmă și asupra faptului că nu doar aceste lucrătoare sexuale au probleme cu hrana ci și oamenii care trăiau din cerșit ori din parcări.

„Persoanele din categoriile defavorizate nu mai au, efectiv, cu ce să se hrănească. Mor de foame, la  propriu și există riscul ca, din disperare, să ajungă să dea în cap. Noi am început să le ducem de mâncare. Cei care au unde să stea și au o plită electrică pe care pot găti, le ducem legume, sare, piper și ce mai trebuie pentru ciorbă, plus câte un pui congelat, o dată la două zile. Pentru aceia care nu au un adăpost, încercăm să ducem cât mai multe conserve”, a spus Marian Ursan.